Apie tai Varšuvos policija pranešė socialiniame tinkle „X“. Pasak pranešimų Lenkijos žiniasklaidoje, šie du asmenys buvo sulaikyti prezidento rūmų viduje – tai dar vienas įspūdingas posūkis Lenkijos dešiniųjų ir kairiųjų kovoje dėl valdžios.

Centro kairiųjų ministras pirmininkas Donaldas Tuskas apkaltino dešiniųjų pažiūrų prezidentą Andrzejų Dudą trukdymu įkalinti buvusį vidaus reikalų ministrą Mariuszą Kaminskį ir buvusį valstybės sekretorių Macejų Wasiką.

„Pone Prezidente, mano nuoširdus kreipimasis Lenkijos valstybės labui: privalote nutraukti šį spektaklį. Tai mus atves į labai pavojingą padėtį“, – Varšuvoje sakė D. Tuskas.

Jis įspėjo, kad A. Duda, atėjęs iš PiS gretų, ir partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis bus patraukti atsakomybėn už konstitucijos sabotavimą ir įstatymų nesilaikymą.

Politiniai varžovai nesutaria nuo tada, kai proeuropietiškai nusiteikęs D. Tuskas ir jo koalicija per rinkimus nuvertė ilgametę valdančiąją partiją.

Varšuvos policija patvirtino, kad gautas teismo nurodymas abu nuteistus politikus nugabenti į kalėjimą.

Transliuotojo TVN24 filmuotoje medžiagoje matyti, kaip policijos pareigūnai ryte akivaizdžiai veltui ieško vyrų jų namuose.

Tačiau vėliau M. Kaminskis ir M. Wasikas buvo nufotografuoti pozuojantys greta valstybės vadovo per priėmimą rūmuose, o nuotraukas platformoje „X“ paskelbė A. Dudos advokatų kontora.

M. Kaminskis sakė: „Mes nesislapstome. Šiuo metu esame su Lenkijos prezidentu, kol blogis pralaimės.“

Galiausiai vakare jie buvo sulaikyti, o A. Dudos, pasak pranešimų, rūmuose nebebuvo.

Abu jie anksčiau pirmosios instancijos teisme buvo nuteisti trejiems metams kalėjimo už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

Nuteisimo priežastis – 2007 metais atskleista afera, kai antikorupcijos agentūra, kuriai tuo metu vadovavo M. Kaminskis, esą sąmoningai sukurpė korupcijos bylą, kad diskredituotų tuometinį žemės ūkio ministrą Andrzejų Lepperį.

2015 metais, iškart po to, kai PiS atėjo į valdžią, A. Duda prieštaringai vertinamu sprendimu suteikė malonę M. Kaminskiui ir M. Wasikui. Pernai birželį Lenkijos Aukščiausiasis Teismas panaikino jiems suteiktą malonę.

Abiem vėl teko stoti prieš teismą. Gruodžio pabaigoje Varšuvos apygardos teismas juos nuteisė dvejus metus kalėti.

Pirmadienį A. Duda dar kartą pabrėžė, kad, jo nuomone, 2015 metų malonė tebegalioja.

Trečiadienį ir ketvirtadienį turėjusi vykti parlamento sesija dėl įtemptos padėties buvo atidėta iki kitos savaitės.

Įkalintas PiS politikas paskelbė bado streiką


Du nuteisti Lenkijos Seimo nariai Mariuszas Kaminskis ir jo buvęs pavaduotojas Maciejus Wasikas yra sulaikyti po to, kai buvo pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais einant pareigas.

Tačiau M. Kaminskis pareiškė, kad jo įkalinimas yra naujosios Lenkijos vyriausybės politinio keršto aktas.

Blažejus Pobozis, kuris antradienį buvo paskirtas prezidento Andrzejaus Dudos patarėju, sakė, kad M. Kaminskis prieš pat „neteisėtą sulaikymą“ padarė tokį pareiškimą teisingumo ministrui.

„Pareiškiu, kad savo nuteisimą už kovą su korupcija ir neteisėtus veiksmus siekiant atimti iš manęs parlamentaro mandatą vertinu kaip politinio keršto aktą. Todėl, kaip politinis kalinys, nuo pirmos įkalinimo dienos pradedu bado streiką. Reikalauju nedelsiant paleisti iš kalėjimo visus buvusios CBA (Centrinio antikorupcijos biuro) vadovybės narius, kuriems taikomas 2015 metų Lenkijos Respublikos prezidento išleistas malonės aktas.“

A. Duda pareiškė nenurimsiąs, kol įkalinti PiS politikai nebus laisvi

Lenkijoje tęsiasi priešprieša dėl buvusio vidaus reikalų ministro M. Kaminskio ir jo buvusio pavaduotojo M. Wasiko suėmimo. Jie yra suimti nuo antradienio vakaro, nes buvo pripažinti kaltais piktnaudžiavę savo galiomis, kai 2007 m. vadovavo Centriniam kovos su korupcija biurui (CBA).

Trečiadienį Lenkijos prezidentas A. Duda, buvęs partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) narys, išplatino pareiškimą žiniasklaidai, kuriame teigė „nenuilstamai kovosiąs už sąžiningą ir teisingą valstybę“, kol „ministras M. Kaminskis ir jo kolegos vėl bus laisvi žmonės“.

„Aš nesustosiu, patikinu jus, ir aš nebijau“, – sakoma prezidento pareiškime.

Drauge A. Duda paragino laikytis rimties per taikias demonstracijas. „Jei kas nors nori pasinaudoti teise į susirinkimus, gali susirinkti (...) bet prašau jūsų garantuoti, jog tai bus taikios demonstracijos“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)