Informacija apie genetinę kai kurių pirminių Kinijos koronaviruso mėginių struktūrą buvo atšaukta iš Amerikos duomenų bazės, kurioje ji iš pat pradžių buvo saugoma, Kinijos mokslininkų prašymu, patvirtino JAV pareigūnai, ir tai tik sustiprino susirūpinimą dėl protrūkį ir jo kilmę gaubiančio slaptumo.

Duomenys pirmą kartą buvo pateikti JAV esančiai duomenų bazei „Sequence Read Archive“ 2020 metų kovą, o po trijų mėnesių, birželį, tas pats mokslininkas paprašė juos „pašalinti“, trečiadienio pareiškime teigia Nacionalinis sveikatos institutas (angl. National Institutes of Health, NIH). Genetinės sekos gautos iš Kinijos Uhano miesto, kur ir kilo pradinis COVID-19 protrūkis.

Prašymas atšaukti duomenis tuo metu buvo aiškinamas tuo, kad informacija apie sekas buvo atnaujinta ir kad šiuo metu pateikiama ji į kitą duomenų bazę, teigė agentūra. Mokslininkas prašė atšaukti duomenis tam, kad „būtų išvengta variantų kontrolės problemų“, informavo ji.

„Informaciją pateikiantys tyrėjai turi teisę į savo duomenis ir gali pareikalauti juos atsiimti, – teigė agentūra. – NIH negali spekuliuoti motyvais, galimai slypinčiais už tyrėjo deklaruojamų ketinimų ribų.“

Genetinių sekų duomenų dingimas iš duomenų bazės kelia klausimų, kokia dar informacija apie protrūkį Uhane galėjo būti saugoma, sakė amerikiečių virusologas Jesse Bloomas, kuris paskelbė apie jos dingimą dar šią savaitę. J. Bloomas, kuris vėliau atkūrė informaciją, sakė, joje nebuvo galutinių duomenų apie tai, kur ir kaip atsirado virusas.

Politikai ir mokslininkai visame pasaulyje vis labiau reiškia nepasitenkinimą dėl Kinijos pastangų nukreipti dėmesį nuo koronaviruso kilmės tyrimo, ypač dėl vis garsiau skambančių prielaidų dėl galimo viruso nutekėjimo iš Uhano laboratorijos.

Nors Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovų komanda dar šiais metais buvo atvykusi į Kiniją atlikti tyrimo, ekspertai nebuvo prileisti prie naujų duomenų, ir jų išvados – esą virusas greičiausiai pasklido nuo gyvūnų, – buvo sukritikuotos kaip pirmalaikės.

JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė amerikiečių žvalgybos agentūroms grįžti prie šio klausimo tyrimo, tuo tarpu Kinija kiek išgalėdama neigė bet kokias Uhano laboratorijos sąsajas su protrūkiu.

„Nemanau, kad galime tvirtai, su dideliu įsitikinimu teigti“, – sakė biologas evoliucionistas J. Bloomas iš Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro, turėdamas galvoje viruso kilmę. Jis pridūrė, kad jo išvados „primena mums, kiek mažai mes žinome“.

JAV eksperto analizė

J. Bloomas, ekspertas iš Siatlo (JAV) Fredo Hutchinsono vėžio tyrimų centro, teigia aptikęs pagal pirmuosius užsikrėtimo koronavirusu atvejus Kinijoje nustatytas genetines sekas, kurios buvo panaikintos iš JAV Nacionalinių sveikatos institutų (NIH) naudojamos duomenų bazės.

Remiantis atlikta analize, kai kurie anksčiausiai Uhane užfiksuoti koronavirusai genetiniu požiūriu skiriasi nuo vėliau išplitusių ir pandemiją sukėlusių atmainų.

Pačios sekos nepadeda atsakyti į pakartotinai iškeltą klausimą, ar virusas natūraliai nuo gyvūnų persidavė žmonėms, ar atkeliavo iš laboratorijos, nurodė J. Bloomas per pokalbį su CNN.

Vis dėlto mokslininkas akcentavo, kad pavyzdžiai, tyrinėjami, siekiant nustatyti COVID-19 pandemijos šaltinį, kaip rodo jo analizė, gali turėti spragų.

„Pavyko atkurti iš „Google Cloud“ panaikintus failus ir iš dalies rekonstruoti 13 ankstyvuoju epidemijos etapu išplitusių virusų“, – nurodo prie genetinių koronaviruso pokyčių stebėsenos besidarbuojantis J. Bloomas spausdinti parengtame, tačiau kol kas nerecenzuotame, į „bioRxiv“ saugyklą įkeltame straipsnyje.

NIH, savo ruožtu, patvirtino, kad 2020-ųjų birželį sekos tikrai buvo pašalintos iš duomenų bazės ir tai buvo padaryta vykdant specialisto, užregistravusio jas 2020-ųjų kovą, užklausą.

Šitokia praktika, esą, nėra joks nukrypimas nuo standartų, o genetikos specialistai nuo pat pandemijos pradžios dalijasi informacija tokio tipo duomenų bazėse.

PSO skatina pastangas nustatyti koronaviruso kilmę, o kovo mėnesį paskelbė ataskaitą, kurioje, be kita ko, nurodoma, kad iš pradžių virusas plito tarp gyvūnų ir būtent nuo jų persidavė žmogui, o tikimybė, kad jis galėjo būti sukurtas laboratorijoje ir kažkokiu būdu patekti į išorę, – labai menka.

Daugiausia dėmesio vykdant tyrimus kreipiama į pirmuosius užkrato išplitimo atvejus iš Uhane esančio Huanano jūros gėrybių turgaus.

Tačiau PSO sulaukė kritikos dėl to, kad pasitiki iš Kinijos gaunamais įrodymais, o JAV prezidento Joe Bideno administracija yra nusiteikusi dar kartą pasigilinti į viruso ištakas.

„Apie tai mums žinoma, o kadangi ne kartą šito prašėme, tikimės, jog visi su pirmaisiais atvejais susiję duomenys taps prieinami“, – nurodė PSO atstovas Tarikas Jašarevicius CNN adresuotame elektroniniame laiške.

Pasak J. Bloomo, jokių neginčytinų įrodymų atliktas tyrimas nepateikė.

„Šis tyrimas nesuteikė jokių papildomų tvirtų įrodymų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad įvyko natūrali zoonozė arba išplitimas iš laboratorijos. Jisai tiktai parodė, kad palyginti ankstyvame protrūkio etape jau buvo ir kitų sekų, apie kurias lig šiol nežinome, be to, įvyko ir mutacijų, o šitai sufleruoja, kad, žvelgiant iš evoliucijos taško, virusai gali būti ir senesni nei tie, kurie išplito iš Huanano jūros gėrybių turgaus“, – nurodė J. Bloomas.

Prie J. Bloomo analizės neprisidėję mokslininkai šias išvadas vertina skeptiškai.

„Jeigu tos sekos buvo pašalintos norint sukelti sumaištį, verta pabrėžti, kad bandymas akivaizdžiai nenusisekė, kadangi <...> sekos nesuteikia jokių naujų žinių apie genetinę SARS-CoV-2 įvairovę ankstyvuoju pandemijos etapu“, – nurodė Tulane‘o universiteto imunologijos profesorius Robertas Garry.

„Reikalas tas, kad dalijantis moksliniais duomenimis niekada nepavyksta išvengti nedidelių mokslinių klaidų ir nevisiškai idealių aplinkybių“, – sakė R. Garry.

„Straipsnio kalba nėra įprasta, tekste per daug spėlionių ir numanomų aplinkybių, cituojami pranešimai iš tinklaraščių ir susidaro įspūdis, kad norima įrodyti, jog Kinijos institucijos sąmoningai dangstė pirmiesiems Uhane užfiksuotiems virusams būdingų sekų duomenis. Vis dėlto tai yra visiškai subjektyvus situacijos įvertinimas, kurį labai sunku patvirtinti arba paneigti“, – paviešintame pranešime nurodė Bato universiteto Didžiojoje Britanijoje mikrobiologinės patogenezės profesorius Andrew Prestonas.