„Pamačiusi, kad jos ne itin norima klausyti, ji sugebėjo persiorientuoti ir kiek atsitraukti į šešėlį. Tai labai geras variantas šaliai ir, veikiausiai, geriausias variantas jai pačiai“, – antradienį spaudos konferencijoje Kijeve sakė buvęs Aukščiausiosios Rados deputatas, politikos ekspertas Tarasas Čornovylas.

Jis pažymėjo, kad vos paleista iš kalėjimo J. Tymošenko, prie Kijevo oro uosto blokavimo posto susidūrusi su vadinamųjų savigynos pajėgų nariais, o vėliau ir per akciją Maidane, suprato atsidūrusi kitoje šalyje, kurioje „nebėra ikonų“.

T. Čornovylas įsitikinęs, kad šios pauzės metu Ukrainoje prasidės „rietenos“ tarp į valdžią atėjusių politikų dėl vyriausybės formavimo, vėliau įvyks prezidento rinkimai, kuriuose dalyvaus daugybė kandidatų. Po šių rinkimų, politikos eksperto nuomone, J.Tymošenko galės pareikšti, jog geresnio už ją kandidato į vyriausybės vadovo postą negali būti.

„Ji taip pat tikisi, kad maidanas ims slopti ir ji galės sugrįžti laikydamasi tokių principų, kokius turėjo anksčiau. T. y. kalbama ne apie adaptaciją prie maidano principų, o apie prisitaikymą prie tam tikrų laiko rėmų ir reikalavimų, iškeltų maidano“, – pažymėjos jis.

T. Čornovylas taip pat išsakė nuomonę, jog tuomet, kai turi didelę valdžią, J. Tymošenko daro daug klaidų, o kai pajunta spaudimą, taip pat ir tų žmonių, kuriuos ji laikė savo šalininkais, ji ima veikti labai konstruktyviai.

„Tikiuosi, kad po pertraukėlės, kuri baigsis po prezidento rinkimų, galbūt vasarą ar rudenį, J. Tymošenko labai aktyviai įsitrauks į naująją politiką“, – sakė ekspertas.

Taikomųjų politinių studijų centro „Penta“ direktorius Volodymyras Fesenka savo ruožtu taip pat sakė, jog akivaizdu, kad J. Tymošenko padarė tam tikrą pauzę.

Tuo pat metu jis neatmeta galimybės, kad ji gali iškelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose.

Politologas prognozuoja, kad jau artimiausiu metu dalis visuomenės ims raginti J. Tymošenko kandidatuoti į prezidentus, o kita dalis tam nepritars.

„Pati J. Tymošenko tai supranta ir kol kas mąsto. Nežinia, ar ši pauzė truks kelias savaites ar bus ilgesnė“, – pabrėžė jis.

V. Fesenka mano, kad buvusiai premjerei reikia prisitaikyti prie naujos situacijos šalyje, pajusti visuomenės nuotaikas, ir tuomet ji pamėgins imtis vadovaujančio vaidmens.

Jo nuomone, dabartinėje situacijoje J. Tymošenko gali laukti rimtos problemos ne tik dėl pergalės prezidento rinkimuose, bet net ir dėl patekimo į antrąjį turą.

Politologas taip pat mano, kad J. Tymošenko politinei ateičiai įtaką daro ir tarptautiniai veiksniai. Pasak jo, Rusijoje nė neslepiama, kad labiausiai jie norėtų turėti reikalų būtent su J. Tymošenko.

Tuo tarpu per pokalbius su Vakarų šalių lyderiais, pasak V. Fesenkos, J. Tymošenko buvo patarta kol kas neiti į valdžią, kad nesustiprėtų konfliktai buvusios šalies opozicijos, kuri dabar stoja prie valdžios vairo, viduje.