Svarbiausia Vakarų užduotis – ne tik užbaigti dabartinį karą, net ir užkirsti kelią kitam Maskvos ir Kyjivo konfliktui, per interviu „The Economist“ teigė H. Kissingeris.

Anot eksperto, kad ir koks bebūtų taikos susitarimo variantas, Maskva sau pasiliks Sevastopolį, kuriame bazuojasi Juodosios jūros flotilė. Tik Ukrainos tai, kad Rusija neteks tik dalies nuo 2014 metų užsigrobtų teritorijų, netenkina. Tai gali tapti priežastimi konflikto atnaujinimui, sako buvęs JAV valstybės sekretorius, šias pareigas ėjęs XX amžiaus 8 dešimtmetį Richardo Nixono ir Geraldo Fordo administracijose.

„Tai, ką šiandien (apie Ukrainos perspektyvas Aljanse) kalba europiečiai, mano nuomone, beprotiškai pavojinga. Todėl, kad europiečiai sako: „Mes jų nenorime NATO, nes jie pernelyg didelė rizika. Geriau jau mes juos iki dantų apginkluosime, duosime pačių moderniausių ginklų“, – aiškina H. Kissingeris.

Jis Ukrainą vadina „geriausiai ginkluota šalimi, turinčia strategiškai mažiausiai patyrusią valdžią visoje Europoje“.

H. Kissingeris siūlo Ukrainą į NATO priimti dėl dviejų priežasčių: kad vienu metu būtų galima ją apsaugoti ir suturėti. Jis taip pat kalbėjo apie būtinybę inicijuoti Europos ir Rusijos suartėjimą, ko reikia stabilios sienos rytinėje regiono dalyje užtikrinimui.

Rusijos pralaimėjimas kare gali sukurti valdžios vakuumą Vidurio Azijoje, kurį gali pavojingai užpildyti „Sirijos tipo pilietinis karas“. Dėl šios priežasties Kinija labai suinteresuota, kad Rusija iš karo su Ukraina išeitų nenukentėjusi.

Pasak H. Kissingerio, tarp Maskvos ir Pekino egzistuoja instinktyvus nepasitikėjimas vienas kitu. „Niekada nesutikau Rusijos lyderio, kuris pasakytų ką nors gero apie Kiniją. Ir niekada nesutikau Kinijos lyderio, kuris pasakytų ką nors gero apie Rusiją“, – sakė buvęs JAV valstybės sekretorius.

Kinijos dalyvavimą sprendžiant konfliktą jis aiškino šalies nacionaliniais interesais. „Kinija tai daro iš dalies dėl to, kad nenori konfliktuoti su Jungtinėmis Valstijomis. Jie, kiek jiems tai pavyksta, kuria savo pasaulio tvarką“, – sakė H. Kissingeris. Jis darė prielaidą, kad Pekinas pritartų Ukrainos stojimui į NATO.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai teigė, kad Ukrainos požiūris „realistiškas“ ir ji supranta, kad negalės įstoti į NATO, kol vyksta karas su Rusija.

„Esame realistai, žinome, kad karo metu nebūsime NATO“, – sakė V. Zelenskis, gegužės pradžioje susitikęs su Nyderlandų ir Belgijos premjerais Marku Rutte ir Alexanderu De Croo.

„Tačiau norime labai aiškios žinutės, kad po karo būsime NATO“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)