Džoomartas Otorbajevas atsistatydino praėjusią savaitę, kai jo vyriausybei nepavyko sudaryti sutarties su „Centerra Gold“ dėl didžiausios šalyje Kumtoro aukso kasyklos ateities.

Prieš parlamento balsavimą dėl siūlomo premjero kandidatūros 51 metų T.Sarijevas ketvirtadienį sakė, kad vienas jo prioritetų bus šios problemos sprendimas.

„Vyriausybei reikėtų duoti visus įgaliojimus ir šis klausimas bus išspręstas“, – sakė jis.
Kalbėdamas apie opozicijos raginimą nacionalizuoti Kumtorą jis pasakė:

„Nacionalizavimas mums tik sukels tam tikrų pavojų ir grėsmių. Turime ieškoti kitų būdų“.

„Centerra Gold“, kuri yra Kumtoro operatorė, jau daugiau nei metus derasi su Kirgizija dėl sutarties, pagal kurią ši buvusi sovietų respublika iškeistų savo 32,7 proc. „Centerra Gold“ akcijų dalį į pusę bendros aukso telkinį kontroliuosiančios įmonės turto.

Tačiau derybininkai šį mėnesį susidūrė su dar viena kliūtimi, T.Sarijevo pirmtakui Otorbajevui pareiškus, kad vietoje daug diskusijų sukėlusio bendros įmonės suformavimo vyriausybė nori padidinti savo atstovavimą „Centerra Gold“ direktorių taryboje.

Jis pareiškė, kad bendra įmonė daugiau nebeatitinka Kirgizijos nacionalinių interesų, kai bendrovė „Centerra Gold“ Kumtoro atsargas įvertino mažesniu skaičiumi. Vasario mėnesį pateiktais duomenimis, 2014 metų pabaigoje telkinyje gali būti 6,1 mln. uncijų aukso, nors dar prieš metus prognozuotos atsargos siekė 8,5 mln. uncijų.