Vienam iš filipiniečių laivų „smarkiai“ apgadintas variklis, kitam lūžo stiebas, į kurį „visu pajėgumu (trenkė) Kinijos pakrantės tarnybos laivo vandens patranka“, – teigiama Vakarų Filipinų jūros nacionalinės darbo grupės pranešime.

Pranešime nurodoma, kad dar vieną laivą Kinijos pakrantės sargai taranavo.

Filipinų laivai plaukė į Antrąją Tomo seklumą, vietinių vadinama Ajungino sekluma, esančią Filipinų išimtinėje ekonominėje zonoje už 105 jūrmylių (195 kilometrų) į vakarus nuo Filipinų Palavano provincijos.

Jie gabeno atsargas filipiniečių kariams, dislokuotiems aplūžusiame Filipinų karinio jūrų laivyno laive „Sierra Madre“, kuris 1999 m. užplaukė ant seklumos ir ten taip ir liko, žymėdamas šalies teigimu jai priklausančios teritorijos ribas.

„Mes dar kartą smerkiame naujausius neišprovokuotus ir pavojingus Kinijos veiksmus, nukreiptus prieš teisėtą ir įprastą Filipinų rotacijos ir atsargų papildymo misiją Ajungino seklumoje, kurių metu iškilo pavojus mūsų žmonių gyvybėms“, – teigiama darbo grupės pranešime.

Kinų laivai reguliariai seka Filipinų laivus ir mėgina neleisti jiems pasiekti Ajungino seklumos, tačiau vandens patranką prieš atsargų papildymo misiją vykdančius Filipinų laivus Kinijos pakrantės tarnyba dabar panaudojo tik antrą kartą nuo 2021 m. lapkričio.

Pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą reiškianti Kinija pastaraisiais metais šiame regione imasi vis agresyvesnių veiksmų. 2016 m. ji nekreipė dėmesio į tarptautinio arbitražo teismo sprendimą, kad jos pretenzijos dėl teritorijų neturi jokio teisinio ar istorinio pagrindo.

Pretenzijas į šią, manoma, gamtos išteklių turtingą teritoriją yra pareiškę ir Vietnamas, Malaizija, Brunėjus bei Taivanas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją