Pekinas laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pareiškęs, kad neatmes galimybės panaudoti jėgą, jog įgautų šios salos kontrolę. Kinijos karo lėktuvai ir laivai praktiškai kasdien palaiko buvimą aplink Taivaną, nes Pekinas didina karinį spaudimą Taipėjui.

Taivano Oro pajėgų vadovybė pranešė, kad 5-7 val. ryto (vietos laiku) surengė pratybas, kuriose, be kita ko, dalyvavo salos vidaus rinkoje pagamintos „Sky Bow“ ir JAV gamybos „Patriot“ raketos „žemė-oras“ bei kariuomenės ir karinio jūrų laivyno daliniai.

„Tikslas buvo patikrinti vadovavimą bendroms oro gynybos operacijoms ir jų kontroliavimą trijose kariuomenės šakose“, – nurodė vadovybė ir pridūrė, kad pratybos praėjo sklandžiai.

„Dažnų LIA (Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos – ELTA) orlaivių ir laivų įsiveržimų į Taivaną supančią oro erdvę ir vandenis akivaizdoje Oro pajėgos toliau didins mokymų intensyvumą, kad būtų galima reaguoti į potencialias grėsmes“, – pažymėjo vadovybė.

Taivanas atmeta Pekino pretenzijas į jo teritoriją, o Kinija laiko salos išrinktąjį prezidentą Lai Ching-te „pavojingu separatistu“.

Antradienį per 24 val. laikotarpį iki 6 val. ryto aplink Taivaną buvo pastebėta 13 Kinijos orlaivių ir septyni karinio jūrų laivyno laivai, pranešė Taipėjaus gynybos ministerija.

Praėjusią savaitę Taivanas aplink salą per 24 val. pastebėjo 36 Kinijos karinius lėktuvus, o tai yra didžiausias šiais metais per vieną dieną pastebėtų orlaivių skaičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją