Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning reguliarioje spaudos konferencijoje informavo, kad ministro padėjėjas Nong Rongas iškvietė Filipinų ambasadorių Kinijoje, norėdamas „paraginti Filipinų pusę pateikti Kinijos pusei atsakingą paaiškinimą“. Atstovė pabrėžė, kad „Kinijos pusė yra labai nepatenkinta ir ryžtingai prieštarauja“ F. Marcoso išsakytoms pastaboms.

Nepriklausomybės šalininkas Lai Ching-te aiškia persvara laimėjo šeštadienį vykusius Taivano prezidento rinkimus.

Kinija laiko šią demokratiškai valdomą salą savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi ją užgrobti, prireikus – jėga. Pekinas nepalaiko diplomatinių santykių su Taivaną pripažįstančiomis šalimis ir prieštarauja oficialiems Taipėjaus ryšiams su užsienio valstybėmis.

Pirmadienį F. Marcosas socialiniuose tinkluose pasveikino Lai Ching-te su pergale rinkimuose ir nurodė, kad nekantrauja su juo plėtoti „glaudų bendradarbiavimą“.

Šios pastabos yra „rimtas „Vienos Kinijos“ principo pažeidimas... rimtas Filipinų politinių įsipareigojimų Kinijos pusei pažeidimas ir šiurkštus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus“, sakė atstovė Mao Ning. „Mes liepiame Filipinų pusei nežaisti su ugnimi Taivano klausimu (...), – pridūrė ji. – Patariame prezidentui F. Marcosui daugiau skaityti, kad jis galėtų tinkamai suprasti Taivano klausimo istoriją ir prieiti prie teisingų išvadų.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją