Pasak Kinijos kariškių, jie stebėjo ir kontroliavo JAV eskadrinio minininko „USS Milius“ judėjimą prie Spratlio salų Pietų Kinijos jūroje.

JAV karinių jūrų pajėgų atstovai pareiškė, kad „USS Milius“ pirmadienį atliko laivybos laisvės užtikrinimo misiją Pietų Kinijos jūroje prie Spratlio salų. Pasak Amerikos kariškių, eskadrinio minininko veiksmai neprieštarauja tarptautinei teisei.

Anksčiau Kinijos armijos naikintuvas virš Pietų Kinijos jūros perėmė JAV kovos su laivais lėktuvą „P-8 Poseidon“. Pranešama, kad Kinijos naikintuvas prie Paraselio salų priskrido prie Amerikos lėktuvo 150 metrų atstumu ir pareikalavo pakeisti kursą.

Daugelį metų Pietų Kinijos jūroje tvyro įtampa dėl regiono šalių pretenzijų į Spratlio salyną ir netoliese esančias Paraselio salas. Be strateginės padėties Indijos ir Ramiojo vandenynų jūrų maršrutų kryžkelėje, salų svarbą nulemia ir tai, kad jų šelfe, ekspertų vertinimu, esama didelių naftos ir mineralinių žaliavų atsargų.

Nors pagrindiniai ginčo dėl šių teritorijų priklausomybės dalyviai yra Vietnamas ir Kinija, pretenzijas į šias salas ir jas supančius vandenis taip pat reiškia Brunėjus, Malaizija, Taivanas ir Filipinai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją