JAV atstovai ir iki šiol galėjo keliauti į Taivaną, bet dauguma šiose kelionėse dalyvavusių diplomatų buvo žemesnio rango, kad nesupykdytų Kinijos.

Vašingtonas formaliai diplomatinius santykius su Taivanu nutraukė 1979 m., bet šalys iki šiol palaiko prekybos ryšius, o JAV į salą pardavinėja ginklus, dėl to pyksta Kinija, kuri nori, kad Taivanas grįžtų į jos sudėtį.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lu Kangas teigė, kad nors taisyklių nuostatai nėra teisiškai įpareigojantys, jie „stipriai pažeidžia vieningosios Kinijos principus“ bei siunčia „labai blogus signalus už nepriklausomybę pasisakančioms separatistų jėgoms Taivane“.

„Kinija tam stipriai prieštarauja. Raginame JAV pataisyti savo klaidą bei nustoti siekti bet kokių oficialių ryšių su Taivanu, ar bet kaip ženkliai gerinti savo santykius su Taivanu“, - sakė Lu Kangas.

Pekinas šiuo metu yra nutraukęs bet kokią komunikaciją su Taipėjumi, nes Taivano prezidentas Tsai Ing-wenas nesutinka pripažinti salą kaip vieningosios Kinijos dalį.