Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija. Pekino ir Taipėjaus santykiai pašlijo, kai 2016 m. Taivane į valdžią atėjo už nepriklausomybę pasisakanti prezidentė Tsai Ing-wen. Kinija ir Taivanas dar labiau atitolo, kai dėl koronaviruso įvesti ribojimai sutrikdė prekybą.

Antradienį pristatytame bendrame Kinijos valdančiosios Komunistų partijos Centrinio komiteto ir Valstybės Tarybos dokumente pateikiama daugiau kaip 20 „nuomonių“, siūlančių tarp Taivano ir kultūriniu požiūriu panašios žemyninės Fudziano provincijos „nutiesti naują kelią integruotos plėtros link“. Be kita ko, kalbama apie galimybę palengvinti Taivano žmonių apsigyvenimą, įsidarbinimą, mokymąsi ir užsiėmimą verslu Fudziane, taip pat apie paskatas provincijos įmonėms samdyti darbuotojus iš Taivano.

Negana to, raginama spartinti Siameno miesto integraciją su Taivano administruojamomis Kinmeno ir Macu salų grupėmis.

„Išspręsti Taivano klausimą ir realizuoti visišką tėvynės suvienijimą yra nekintanti istorinė Kinijos Komunistų partijos užduotis“, – sakoma antradienį paskelbtame dokumente.

Demokratiškai išrinkta Taivano vyriausybė atmeta Kinijos teritorines pretenzijas ir savo ruožtu teigia, kad dėl salos ateities gali spręsti tik paties Taivano žmonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją