Raketomis apginkluotas eskadrinis minininkas „USS Curtis Wilbur“ praplaukė už 12 jūrmylių (22 km) nuo Tritono salos Paraselio salyne, kad būtų „užginčytos pernelyg didelės jūrinės pretenzijos šalių, kurios ginčijasi dėl Paraselio salų priklausymo“, iš anksto neinformavęs trijų suinteresuotų valstybių, šeštadienį sakė JAV Gynybos departamento atstovas Markas Wrightas.

Kinija, Taivanas ir Vietnamas pretenduoja į Paraselio salyną ir reikalauja, kad ten praplaukiantys laivai jas iš anksto informuotų apie savo judėjimą per vandenis, kuriuos šios šalys laiko savo teritorijų dalimi.

Naujausia JAV laivyno operacija buvo ypač nutaikyta prieš Kiniją, kurios santykiai su Vašingtonu ir kaimyninėmis Pietryčių Azijos šalimis labai pablogėjo, Pekinui statant tame ginčijamame regione dirbtines salas ir aerodromus.

Vietnamo užsienio reikalų ministerijos atstovas Le Hai Binhis sakė, kad jo šalis gerbia laivų teisę „be blogų kėslų praplaukti“ teritoriniais vandenimis pagal tarptautinius įstatymus. Valstybinė žiniasklaida citavo Le Hai Binhio pareiškimą, kuriama jis pakartojo, kad Vietnamas laiko Paraselio ir Spratlio salas savo teritorija, taip pat ragino kitas šalis aktyviai ir praktiškai prisidėti prie taikos bei stabilumo Pietų Kinijos jūroje.

Spalį kitas JAV karo laivas praplaukė pro gretimas Spratlio sales netoli Subi rifo, ant kurio Kinija supylė vieną iš septynių dirbtinių salų.

M. Wrightas sakė, kad mėginimai apriboti laivybos teises, reikalaujant išankstinių pranešimų, neatitinka tarptautinių įstatymų. JAV pareigūnai teigė, kad ateityje tokie Amerikos laivų veiksmai taps reguliarūs.

Kinija į tai nedelsdama reagavo: Gynybos ministerijos atstovas Yang Yujunas paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad JAV veiksmai „šiurkščiai pažeidė Kinijos įstatymus, sutrikdė taiką, saugumą ir gerą tvarką tuose vandenyse bei sukėlė pavojų regiono taikai ir stabilumui“, nurodė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pasak Yang Yujuno, toje saloje dislokuoti Kinijos kariai ir karinių jūrų pajėgų laivai nedelsdami ėmėsi veiksmų – atpažino JAV karo laivą, jį „perspėjo ir skubiai išvijo“.

Atstovas pridūrė, kad JAV operacija buvo „labai neprofesionali ir neatsakinga dėl (pavojaus) karių saugumui abiejose pusėse ir galėjo sukelti nepaprastai pavojingų padarinių“. Kinijos ginkluotosios pajėgos imsis „visų būtinų priemonių, kad užtikrintų Kinijos suverenumą ir saugumą, kad ir kokių provokacijų imtųsi JAV“, sakė Yang Yujunas.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying atskirai sakė, kad Kinijos pajėgos vykdė stebėjimą ir „garsiai perspėjo JAV karo laivą“.

Kinija laiko visą Pietų Kinijos jūrą, jos salas, rifus ir atolus laiko savo istorine teritorija. Per tą jūrą eina vieni judriausių pasaulyje laivybos keliai, o JAV pareigūnai argumentuoja, kad pastangos užtikrinti laisvą laivybą yra Amerikos nacionalinis interesas, nors Vašingtonas nepalaiko nei vienos pusės teritoriniuose ginčuose.

Kinija užėmė negyvenamą Tritono salą, kurios plotas – tik 1,2 kv. km, 1974 metais, atimdama ją iš buvusio Pietų Vietnamo. 2014 metų gegužę Kinija perkėlė prie tos salos vieną didžiulę naftos gavybos platformą, o Vietnamas pasiuntė žvejybos ir pakrančių sargybos laivus drumsti ramybės to komplekso darbuotojams ir netoliese plaukiojantiems kinų laivams. Padidėjus įtampai, įvyko susirėmimų, per kuriuos buvo apverstas mažiausiai vienas vietnamiečių laivas.