JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas šeštadienį patvirtino, kad JAV karinės pajėgos šalies oro erdvėje, prie Pietų Karolinos valstijos pakrantės, numušė „dideliame aukštyje skridusį žvalgybinį balioną, kurį paleido Kinijos Liaudies Respublika ir kuris jai priklauso“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai išreiškė Pekino „didelį nepasitenkinimą“ dėl „jėgos panaudojimo“ prieš orlaivį.

Kinija neigia Vašingtono kaltinimus dėl šnipinėjimo ir aiškina, kad oro balionas buvo „civilinis“, bet nukrypo nuo kurso dėl nenumatytų aplinkybių.

JAV gynybos departamento atstovas teigė, kad oro balionas nekėlė karinės ar kitokios grėsmės žmonėms ant žemės. Tuo metu Pekinas pareiškė, kad JAV „jėgos panaudojimas buvo akivaizdžiai perdėta reakcija ir rimtas tarptautinės praktikos pažeidimas“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai taip pat aiškino, kad „Kinija ryžtingai gins atitinkamų įmonių teises ir interesus bei pasilieka sau teisę ateityje reaguoti taip, kaip reikės“.

JAV gynybos ministerija apie įtariamo šnipinėjimo baliono buvimą šalies oro erdvėje pirmą kartą užsiminė ketvirtadienį, kai jis skrido virš Montanos. Šios valstijos šiaurėje esančioje karinėje bazėje saugoma 150 tarpžemyninių balistinių raketų su branduolinėmis kovinėmis galvutėmis.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį atšaukė planuotą vizitą į Pekiną, kuris turėjo įvykti sekmadienį. Anot jo, Kinijos šnipinėjimo baliono įsibrovimas į JAV oro erdvę yra nepriimtinas ir neatsakingas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)