Dalyvaudamas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, Kinijos viceprezidentas Han Zhengas pakartojo Pekino poziciją, kad Taivanas yra „neatsiejama“ Kinijos dalis.

„Niekas niekada neturėtų nuvertinti Kinijos žmonių tvirto ryžto, stiprios valios ir galios ginti savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą, – tvirtino viceprezidentas. – Visiško Kinijos suvienijimo įgyvendinimas yra bendras visų Kinijos tautos sūnų ir dukterų troškimas.“

„Toliau su didžiausiu nuoširdumu ir dėdami didžiausias pastangas sieksime taikaus susivienijimo“, – kalbėjo Han Zhengas.

Nors beveik visos šalys pripažįsta ne Taipėjų, o Pekiną, Jungtinės Valstijos palaiko stiprius neoficialius ryšius su Taivanu, kuriam tiekia gynybinę ginkluotę. Kai kurie JAV pareigūnai yra išreiškę susirūpinimą, kad Kinija intensyvina pasirengimą užgrobti salą jėga, ypač jei Taivanas oficialiai paskelbtų nepriklausomybę.

Ekspertai teigia, kad Kinija mokosi iš Ukrainos, kurią Rusija bando užgrobti jau pusantrų metų.

Kinija ir Rusija yra sąjungininkės, tačiau Pekinas nesiunčia Maskvai didelės apimties karinės paramos.

Kinijos viceprezidentas nurodė, kad Pekinas nori, jog Ukrainoje būtų nutraukti karo veiksmai ir būtų atnaujintos taikos derybos. „Kinija remia visas pastangas, prisidedančias prie taikaus Ukrainos krizės sprendimo, ir yra pasirengusi toliau atlikti konstruktyvų vaidmenį siekiant ankstyvos taikos“, – pareiškė jis.

Han Zhengas anksčiau šią savaitę Generalinės Asamblėjos kuluaruose susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony'iu Blinkenu – tai buvo naujausias abiejų šalių bandymas numalšinti tarp jų tvyrančią didelę įtampą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją