„Būtent Dalai Lamos klika uždarė duris dialogui,“ – tvirtina „Xinhua“, naudodama standartinį terminą apibūdinti ištremtąją Tibeto valdžią.

Toks pareiškimas padarytas praėjus vos dienai nuo Olimpinio fakelo atkeliavimo į Pekiną, kuris tapo tarsi magnetu, traukiančiu Tibeto aktyvistus ir kitas grupes, siekiančias atkreipti dėmesį į save, pasinaudojant rugpjūtį vyksiančiomis Olimpinėmis žaidynėmis.

Kinija apkaltino Dalai Lamą vadovavimu protestams Tibeto sostinėje Lasoje ir kitose Tibeto vietovėse, kurie prasidėjo tarp vienuolių kaip taikios demonstracijos, bet kovo 14 d. peraugo į mirtinas riaušes. Kinijos valdžia teigia, kad žuvo 22 žmonės, tuo tarpu Tibetas tvirtina, kad aukų skaičius siekia 140.

Kinijos premjeras Wen Jiabao Honkongo žiniasklaidai sekmadienį Laose pareiškė, kad Lasa yra „gana stabili“ ir kad „padėtis normalizavosi“.

Wen Jiabao pakartojo, kad Kinija yra atvira pradėti derybas su Dalai Lama, jei jis atsisakys savo nepriklausomybės troškimo ir pripažins, kad Tibetas ir Taivanas yra neatskiriami nuo Kinijos.