Valdininko teigimu, Šiaurės Korėja priėmė Rusijos kvietimą, tačiau Rusija dar laukia oficialaus Pchenjano patvirtinimo dėl Kim Jong Uno kelionės į Maskvą gegužės mėn.

Jei ši informacija pasitvirtins, tai taps pirmąja oficialia Kim Jong Uno kelione į užsienį nuo tada, kai 2011 m. pabaigoje jis paveldėjo Šiaurės Korėjos vadovo sostą, praneša CNN.

„Kvietimas buvo išsiųstas Kim Jong Unui. Šiaurės Korėja kvietimą priėmė. Tikimasi, kad Šiaurės Korėjos vadovas dalyvausi Pergalės dienos iškilmėse Maskvoje“, – informavo tapatybės neatskleidęs valdininkas.

„Kalbėdami apie vadovą omenyje turime Kim Jong Uną“, – patikslino jis.

Kol kas valstybinė Šiaurės Korėjos žiniasklaida nepaskelbė jokio pranešimo apie šį kvietimą.

Šiais metais minima 70–oji jubiliejinė Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare diena.

Kalbos dėl to, ar Kim Jong Unas atvyks į iškilmes Maskvoje, pradėjo sklisti dar 2014 m. gruodžio mėn., kai Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje paskelbta informacija apie Šiaurės Korėjai išsiųstą kvietimą.

„Pirmieji signalai iš Pchenjano liudija, kad Šiaurės Korėjos lyderis planuoja atvykti į Maskvą ir dalyvauti iškilmėse“, – gruodžio 22 d. Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Jurijus Ušakovas kalbėjo naujienų agentūrai ITAR–TASS.

Pastaruoju metu Rusijos ir Šiaurės Korėjos santykiai pastebimai pagerėję.

Metinių iškilmės

Kim Jong Unas
Azijos studijų profesorius, besigilinantis į politinę Šiaurės Korėjos istoriją, Leonidas Petrovas įsitikinęs, kad kartu su kitų šalių vadovais į iškilmes Maskvoje atvykusiam Kim Jong Unui gali tekti tenkintis antraeiliu vaidmeniu.

„Valstybių vadovų minioje, grupinėse nuotraukose jis gali atrodyti kaip antraeilis asmuo, nors Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje jis pateikiamas kaip svarbiausias vadovas, nenugalimas maršalas, visų galų meistras“, – samprotavo L. Petrovas.

„Taigi aš manau, kad jei Kim Jong Unas nuspręs vykti į Maskvą, jis ten atrodys labai vienišas“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė, kad Kremlius į gegužės 9 d. Pergalės dienos iškilmes pakvietė 68 pasaulio valstybių vadovus.

Rusijos žiniasklaida rašo, kad S. Lavrovas patvirtino, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas taip pat ketina dalyvauti iškilmėse Maskvoje.

Rusija ir Šiaurės Korėja

Kim Jong Ilas, Dmitrijus Medvedevas
2014 m. istorinės sąjungininkės Rusija ir Šiaurės Korėja glaudino ryšius, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susidūrė su tarptautinės bendruomenės pasmerkimu dėl karo Ukrainoje.

2015 m. Rusija ir Šiaurės Korėja paskelbė Draugystės metais.

Abiem šioms valstybėms JAV taiko sankcijas. Taip pat šios dvi šalys susiduria su tarptautine izoliacija.

„Šiaurės Korėja – Maskvos draugė, nusiteikusi prieš Ameriką, kuriai tenka reikšmingas vaidmuo Azijoje“, – tęsė L. Petrovas.

„Rusija neteko daugybės tradicinių sąjungininkų, todėl jai reikia tiek ekonominių, tiek politinių, tiek ir strateginių draugų“, – patikino jis.

Rusijos ir Šiaurės Korėjos ryšiai palaikomi nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, kai Kim Jong Uno senelis ir šalies įkūrėjas Sovietų Sąjungoje buvo apmokytas ir tapo partizanų lyderiu.

Nuo tada Sovietų Sąjunga rėmė Kiniją. Sovietų Sąjungai žlugus dešimtojo dešimtmečio pradžioje Šiaurės Korėjos priklausomybė nuo Kinijos stipriai išaugo.

Kim Jong Uno tėvas Kim Jong Ilas Maskvoje lankėsi keletą kartų, o paskutinis jo vizitas įvyko 2011 m.

Tada į Maskvą jis atvyko šarvuotu traukiniu, nes nemėgsta skraidyti, ir susitiko su V. Putinu ir dabartiniu Rusijos premjeru (tuometiniu prezidentu – DELFI) Dmitrijumi Medvedevu.

Maskva ėmėsi diplomatinių veiksmų Šiaurės Korėjos atžvilgiu“, – Australijos universitete kalbėjo L. Petrovas.

„Ji nurašė 10 mlrd. JAV dolerių siekiančias sovietinių laikų skolas ir pradėjo gerinti Šiaurės Korėjos ir Rusijos santykius“, – sakė jis.

Praėjusiais metais Rusija nurašė 90 proc. 11 mlrd. JAV dolerių siekiančių įsiskolinimų.