Miesto centras, aikštės prieigos primena gyvąjį revoliucijos muziejų – iškovoti „Berkut“ šarvuočiai, memorialai žuvusiems, altoriai „dangiškajai šimtinei“ bei gyvieji eksponatai, vis dar nenusimetantys kovos rūbo.

Akmenų skaičiavimai

Improvizuotas barikadas pakeitusios betoninės konstrukcijos, tvarkingai paruošti buteliai „Molotovo“ kokteiliams, nuvalytas Dinamo stadiono paradinis įėjimas bei barikadose vis dar budintys žmonės mena revoliucijos atomazgą. Tačiau kol šalies Rytuose vyksta ginkluoti perversmai, žmonės nesiskirsto. Daugelio protestuotojų lūkesčių nepatenkinusi naujoji valdžia priversta pasitempti ir ieškoti dialogo su „maidaniečiais“.

Prieš artėjančius Ukrainos Rados bei Prezidento rinkimus, reklaminės kampanijos miesto centre nesimato. „Visi užtektinai prisireklamavo per Maidano įvykius“, – sako protestuotojas Vitalijus.

Atsakydamas, kas turėtų įvykti, jog žmonės paliktų Nepriklausomybės aikštę ir išardytų barikadas, vyras gūžteli pečiais.

Vakarais Maidane skamba muzika, vyksta improvizuoti koncertai. Keli šimtai žmonių vis dar gyvenančių palapinėse, jau leidžia sau atsipalaiduoti kartu su horilka (ukrainietiška degtinė – red). Tam tikrais momentais šiandieninė situacija Maidane primena porevoliucines pagirias, kuomet dalis žmonių iš inercijos laiką leidžia už barikadų ir negrįžta į normalų gyvenimą, kuriame greičiausiai nėra tokie didvyriai.

Anot Maidano savigynos vyrų, padažnėjo ir vidaus konfliktų, kurie dažniausiai kyla dėl ginčų „kiek kas „molotovų“ ar akmenų metė ar kuris daugiau nukentėjo“.

Pavasaris Maidane

Saulėtą savaitgalį atvykus į Maidaną, į akis krenta įsimylėjėlių porelės. Daugybė laiko kartu barikadose praleidę protestuotojai, medikai ar savanoriai atrado vienas kitą ir šiandien neslepia jausmų.

Miestiečių mėgstama iškylų vieta – piliakalnis prie vienos labiausiai lankomų senamiesčio gatvelių. Prieš laiptus į piliakalnio viršų – memorialinė lenta, skelbianti jog ši vieta – bendras Ukrainos ir Lietuvos istorinis paveldas.

Savaitgalio miestiečių pramoga – traukti į gyvąjį Maidano muziejų, fotografuotis tiek su revoliucijos rekvizitais, tiek su protestuotojais, kurie mielai pasakoja savo istorijas.

„Fotografuotis su Kalėdų seneliu nebemadinga – dabar vaikai nori turėti nuotrauką su Maidano savigynos kariais“, – sako savo atžalą protestuotojo rankose fotografuojanti ukrainietė. Mergaitė kukliai sušnabžda – „Šlovė Ukrainai“.