Pasak naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, renginys, kurio pradžia buvo numatyta 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, dėl techninių priežasčių prasidėjo valanda vėliau.

Eitynės truko apie 20 minučių.

Tvarką renginio metu palaikę pareigūnai užkirto kelią septyniems bandymams sustabdyti eitynes. Trukdyti bandžiusius asmenis policija išvesdavo už saugomos teritorijos ribų.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Kijevo policija sulaikė kelias dešimtis žmonių, ankstyvą sekmadienio rytą išėjusių į gatves, siekusių sutrukdyti įvykti „Lygybės maršui“.

Pasak policijos, buvo sulaikyti 56 žmonės, o penkiems pareigūnams prireikė medikų pagalbos.

Po to eitynės vyko be incidentų ir dalyviai Ukrainos sostinėje žygiavo mojuodami vaivorykštės vėliavomis bei pasipuošę spalvotais perukais.

Žygiuojančius žmones saugojo apie 5 tūkst. teisėsaugos pareigūnų.

Šių LGBT eitynių šūkis buvo: „Šalis laisva – būk savimi!“

Pasibaigus renginiui, jo dalyviai skandavo: „Ačiū, policija! Ačiū, Kijeve!“

Eitynėse dalyvavo keli Ukrainos parlamentarai ir visuomenės veikėjai, taip pat Europos Parlamento narė vokietė Rebecca Harms (Rebeka Harms), Vokietijos jaunesnysis užsienio reikalų ministras Michaelis Rothas (Michaelis Rotas), Vokietijos ambasadorius Kijeve Ernstas Reichelis ir JAV ambasadorė Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič).

Palyginti su praėjusiais metais, dalyvių skaičius buvo maždaug dvigubai didesnis.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas Serhijus Jarovojus „Interfax“ sakė, kad masinėje akcijoje dalyvavo per 2 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu organizacijos „KyivPride“ atstovė Ruslana Panuchnik žurnalistams sakė, kad, jos vertinimu, į renginį susirinko 5-6 tūkst. dalyvių.

Kijeve vykusioje LGBT akcijoje budėję medikai nurodė, kad niekas nesikreipė į juos pagalbos.

Renginiui pasibaigus organizatoriai ragino dalyvius važiuoti iš aikštės specialiais autobusais arba metropolitenu.

„Čia visada turi būti policija, nes kitaip kas nors ateis, įsikiš ar užpuls. Manau, kad taip civilizuotoje šalyje būti neturėtų“, – naujienų agentūrai AFP sakė eitynėse dalyvavusi 19 metų Liza.

Protestuoti eitynių susirinko ne tik kraštutiniai dešinieji, bet ir žmonės, kurie teigia esantys „tradicinių šeimos vertybių gynėjais“.

Netoli Nacionalinės operos būriavosi keli tūkstančiai „Lygybės maršo“ priešininkų, pasisakančių už tradicinių krikščioniškų vertybių išsaugojimą. Jie mojavo plakatais su citatomis iš Biblijos, turėjo medinių kryžių. Šie protestuotojai triukšmavo ir elgėsi gana agresyviai. Teisėsaugos pareigūnai neleido jiems priartėti prie eitynių dalyvių.

„Gėjų paradai yra gėjų diktatūros propaganda. Jie gali daryti ką nori, bet mes esame prieš propagandą, prieš viso to diegimą mūsų vaikams“, – eitynėmis piktinosi 52 metų Larysa.

Nors homofobija posovietinėje Ukrainoje yra iki šiol plačiai paplitusi, Kijevas bando sekti priešingu pavyzdžiu nei Rusija bei šalies sostinėje leidžia vykti LGBT eitynėms.