„Ukrainos užsienio reikalų ministerija reiškia ryžtingą protestą dėl eilinio su Ukraina nesuderinto, 2020 metų kovo 18 dieną prasidėjusio Rusijos Federacijos prezidento V. Putino vizito laikinai Rusijos Federacijos okupuotoje Ukrainos teritorijoje – Krymo Autonominėje Respublikoje ir Sevastopolio mieste“, – sakoma URM pareiškime.

„Ukraina šią ir visas ankstesnes su ukrainiečių puse nesuderintas rusų pareigūnų keliones į laikinai okupuotą Krymo Autonominę Respubliką ir Sevastopolį laiko šiurkščiu Ukrainos valstybinio suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimu, cinišku ir demonstratyviu bendrai priimtų tarptautinės teisės principų ir normų paniekinimu iš Rusijos pusės“, – priduriama jame.

„Krymas ir Sevastopolis yra ir toliau liks neatimama suverenios Ukrainos teritorijos dalimi. Nei rusų pareigūnų kelionės į okupuotą pusiasalį, nei neteisėta vadinamojo Krymo tilto statyba nėra šių Ukrainos administracinių vienetų statuso, įtvirtinto Ukrainos konstitucijoje ir pripažinto tarptautinės bendruomenės, pasikeitimo ženklas“, – pabrėžia Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Dėl V. Putino vizito į Krymą ir Sevastopolį Kijevas perdavė Maskvai protesto notą.

Krymo pusiasalio aneksiją Maskva įvykdė 2014 metais, netrukus po to, kai per Maidano revoliuciją buvo nuverstas prorusiškų pažiūrų Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Aneksija buvo įvykdyta po Kryme surengto referendumo, kurio tarptautinė bendruomenė nepripažįsta teisėtu, nes jis vyko prižiūrint Rusijos elitiniams kariams, dėvintiems uniformas be atpažinimo ženklų, dviem savaitėmis anksčiau užėmusiems strategiškai svarbius Krymo objektus.

2014-ųjų metų vasario 26-ąją Simferopolio mieste įvyko Rusijos rėmėjų ir Krymo nepriklausomybės šalininkų susirėmimas su Kijevo vyriausybę palaikiusio Krymo totorių parlamento, dabar Rusijos uždrausto ir laikomo „radikalia organizacija“, aktyvistų.