Techniškai padaryti tai būtų ne taip ir sunku, pasak Amerikos valdžios institucijų. Tačiau strateginiu ir politiniu požiūriu parinkti teisingą kontratakos pobūdį ne taip jau ir lengva“.

„Prezidentas Barackas Obama turi įvairių pasirinkimų, nuo švelnių – įvardinti ir sugėdinti rusus, ką jis ir padarė penktadienį – iki griežtesnių, tokių kaip pirmą kartą istorijoje pritaikytos ekonominės sankcijos, kokias jis nurodė pritaikyti po to, kai Šiaurės Korėja atakavo „Sony Pictures Entertainment“.

Teisingumo ministerija gali pateikti kaltinimus rusams, kurie slepiasi už šių atakų prieš Demokratų partijos Nacionalinį komitetą ir aukštų pareigūnų elektroninio pašto adresus, taip kaip ji apkaltino Kinijos kariuomenę komercinių paslapčių vagyste, – teigiama straipsnyje. – Arba B. Obama gali pasirašyti dekretą dėl slaptos žvalgybos operacijos – kaip jis darė daugybę kartų, kad suteiktų CŽA įgaliojimus veikti Sirijoje, ar leistų smogti „Islamo valstybei“ iš bepiločių – pulti Rusijos kompiuterių serverius ir išvesti juos iš rikiuotės, arba paskelbti prezidento Vladimiro Putino ir jo draugų oligarchų finansinius sandorius“.

„Nors pastaroji galimybė viliojanti, pasak valdžios institucijų, labai rizikinga jos imtis likus vos mėnesiui iki rinkimų. Atakos prieš internetinius rinkėjų sąrašus gali pasėti chaosą rinkimų apylinkėse, o rinkimų infrastruktūra dar niekada nebuvo išbandyta prieš tokią valstybę kaip Rusija. Sistema, kuri yra Amerikos demokratijos pagrindas, net neįtraukta į šalies gyvybiškai svarbios infrastruktūros sąrašą, nors jame yra kino teatrai ir Jeffersono memorialas bei kiti paminklai“, – teigiama straipsnyje.

„Mūsų atsakas turi būti proporcingas atakai“, – pareiškė Hillary Clinton patarėjas saugumo klausimais Michaelas J. Morellas, kuriam jos pergalės atveju numatytas žvalgybos vadovo postas. Pasak jo, kriminaliniai kaltinimai ir sankcijos prieš atskirus asmenis – „tiesiog pliaukštelėjimas per ranką“, o „puolamieji kibernetiniai veiksmai nematomi ir neatitinka normų, kurias mes norime nustatyti skaitmeniniam pasauliui“.

„Turbūt B. Obama įves kokias nors finansines sankcijas nauju įsakymu, leidžiančiu finansų ministrui įšaldyti su programišių atakomis susijusių asmenų aktyvus, arba neleis jiems atlikti finansinių pavedimų, – prognozuoja straipsnio autoriai. – Baltieji rūmai svarstė galimybę taikyti sankcijas Kinijos kompanijoms ir asmenims, dalyvavusiems įsilaužime į Personalo valdymo tarnybą pernai metais, tačiau galiausiai persigalvojo, kai Kinija pažadėjo nevykdyti ekonominio šnipinėjimo prieš JAV ir suėmė kelis žmones. Tačiau panašų sandorį su Rusija įsivaizduoti sunku“.

„Kaip mes galime nuspręsti netaikyti sankcijų? – klausė kibernetinio saugumo ekspertas ir buvęs vyriausybės pareigūnas Jamesas Lewisas – Klausimas, ar rusai supras užuominą, jeigu mes įvardinsime ir nubausime tuos vaikinus. Manau, nesupras“.