NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo kvietimu, Aljanso būstinėje Briuselyje susitiks aukšti Švedijos, Turkijos ir Suomijos atstovai, tarp jų – šalių užsienio reikalų ministrai, žvalgybų vadovai ir patarėjai nacionalinio saugumo klausimais. Po susitikimo J. Stoltenberhas 16.30 val. surengs spaudos konferenciją.

Vis dėlto persilaužimo dėl Turkijos blokados pozicijos kol kas sunku tikėtis. Labiau tikėtina, kad kitą savaitę NATO viršūnių susitikimo kuluaruose reikės naujų pokalbių asmeniškai su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Švedija ir Suomija 2022 m. gegužę pasiprašė priimamos į NATO. Suomija prie Aljanso prisijungė jau balandžio pradžioje. Švedijos narystei tuo tarpu vis dar nepritaria Turkija ir Vengrija.

Turkijos vadovybė blokuoja Švedijos stojimą pirmiausiai argumentuodama, kad Skandinavijos šalis nepakankamai kovoja su „teroristinėmis organizacijomis“ – Ankara pirmiausiai omenyje turi Turkijoje uždraustą kurdų Darbininkų partiją (PKK).

Tai, kad pirmą kartą per kelis mėnesius per demonstraciją Stokholme vėl buvo sudegintas Koranas, gali apsunkinti naujus pokalbius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)