Jis paragino Pekiną ir Vašingtoną imtis „skubių veiksmų“ kovojant su klimato kaitos grėsme, dvi didžiausios pasaulio teršėjos stengiasi atgaivinti įstrigusią diplomatiją dėl planetos atšilimo emisijų mažinimo. Antradienį Pekino Didžiojoje liaudies salėje kalbėdamas su Kinijos vyriausiuoju diplomatu Wang Yi, J. Kerry pabrėžė, kad šiuo klausimu reikia „pasaulinės lyderystės“.

Jo vizitas Kinijoje vyksta Šiaurės pusrutuliui patiriant rekordines vasaros karščio bangas, jas, pasak mokslininkų, dar labiau skatina klimato kaita. „Klimatas, kaip žinote, yra pasaulinė, o ne dvišalė problema. Tai grėsmė visai žmonijai„, – sakė J. Kerry kolegai. „Tai yra pasaulinės lyderystės reikalas“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad pasaulis „to tikrai tikisi ir jam to reikia“.

„Dabar tikimės, kad tai gali būti naujo bendradarbiavimo apibrėžimo ir gebėjimo išspręsti mūsų nesutarimus pradžia“, – sakė jis ir pridūrė, kad „abu žinome, jog esama ir skirtumų“. „Tačiau mes taip pat iš patirties žinome, kad jei dirbsime ties tuo, galime rasti kelią į priekį ir būdus, kaip atremti šiuos iššūkius“, – sakė JAV klimato pasiuntinys.

Atsakydamas Wang Yi pabrėžė „sveikų, stabilių ir tvarių Kinijos ir JAV santykių poreikį“, jis vadino J. Kerry „senu draugu“.

Dviejų didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų teršėjų derybos dėl klimato nutrūko praėjusiais metais po tuometinės JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito Taivane, supykdžiusio Pekiną. Buvęs JAV valstybės sekretorius J. Kerry palaiko gana nuoširdžius ir nuoseklius santykius su Kinija, nepaisant to, kad Vašingtonas ir Pekinas nesutaria dėl Taivano ir kitais klausimais. Pirmadienį Pekine jis susitiko su kolega iš Kinijos Xie Zhenhua, jiedu kalbėjosi maždaug keturias valandas, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV. Pekinas po derybų pareiškė, kad „klimato kaita yra bendras iššūkis, su kuriuo susiduria visa žmonija“.

J. Kerry kelionė surengta po kitų dviejų aukšto lygio JAV pareigūnų – valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir iždo sekretorės Janet Yellen – vizitų, jais siekta stabilizuoti JAV ir Kinijos ryšius.

Pirmadienį Kinija pranešė, kad savaitgalį šalies šiaurės vakaruose gyvsidabrio stulpelis rodė 52,2 laipsnio Celsijaus karštį, tai - liepos vidurio rekordas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją