R.Fiennesas ir jo šešių narių komanda išplaukė iš Keiptauno ir planuoja pasiekti šalčiausią vietą pasaulyje vėliau šį mėnesį, o beveik 4 tūkst. kilometrų žygis turėtų prasidėti kovą.

68 metų R.Fiennesas, laikomas vienu iš didžiausių tebegyvenančių keliautojų, 2009-aisiais tapo seniausiu į Everesto viršūnę kada nors įkopusiu britu, sakoma jo tinklalapyje.

Jis taip pat yra perėjęs skersai Arktį ir Antarktidą, o per 1992-1993 metų ekspediciją perėjo Antarktidą be kitų pagalbos.

Paskutinis mėginimą pereiti Antarktidą žiemos metu buvo surengtas XX amžiaus pradžioje, tačiau keliautojai tąsyk įveikė tik apie 100 kilometrų.

R.Fiennesas nurodė, kad visos ankstesnės rekordinės ekspedicijos, įskaitant surengtas Antarktidoje, vykdavo vasarą.

"Nesame didesni žieminių žygių ekspertai negu kas nors kitas. Antarktidoje nėra ankstesnių žieminių žygių istorijos, išskyrus tą 60 mylių kelionę. Taigi einame į nežinomybę", - jis sakė naujienų agentūrai AFP sekmadienį.

Antarktidoje užfiksuota žemiausia pasaulyje temperatūra - beveik minus 90 laipsnių Celsijaus, o per šešis mėnesius truksiantį žygį, kuris daugiausiai vyks poliarinės nakties tamsoje, numatoma susidurti su maždaug minus 70 laipsnių speigu.

"Tai pirmasis kartas - kai išeisime, visi lėktuvai, visi laivai dings iš Antarktidos aštuoniems mėnesiams; būsime vienui vieni, to tokiais atvejais galima žūti", - pažymėjo R.Fiennesas.

Grupės priešakyje keliaus du slidininkai, nešantys radarus, kuriais galima aptikti ledo plyšius. Iš paskos važiuos du traktoriai, traukiantys ant pavažų užkeltus konteinerius, kuriuose gyvens kiti žygio nariai, taip pat bus gabenama įranga, degalai ir maistas.

"Bet kas, išeinantis iš mašinos ir šliuožiantis slidėmis, turės susitaikyti su faktu, jog jeigu nutiks kokia nelaimė, jie žus, kaip žmonės žūdavo prieš 100 metų", - sakė R.Fiennesas.

Ši komanda taip pat atliks mokslinius tyrimus ir nori surinkti 10 mln. JAV dolerių labdaros organizacijai "Seeing Is Believing", teikiančiai pagalbą neregiams.

Į Antarktidą keliautojai išplaukė Pietų Afrikos Respublikoje registruotu laivu "SA Agulhas", pritaikytų plaukioti leduose. Jie tikisi kelionę pradėti iš Karūnos įlankos ir rugsėjį pasiekti Makmerdo sąsiaurį.