Ispanijos valdžia keliems katalonų politikams grasina bylomis dėl to, kad 2014 m. jie ignoravo teismo sprendimą ir regioninius įstatymus bei surengė referendumą dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Tarp šių politikų yra buvęs Katalonijos regiono prezidentas Arturas Masas ir dabartinė regioninio parlamento pirmininkė Karmė Forkadel.

Protestuotojus iš mažesnių miestelių į mitingą Ispanijos aikštėje Barselonoje atvežė 150 autobusų.

Katalonijoje, turtingame šiaurės rytų Ispanijos regione, kur žmonės kalba katalonų ir ispanų kalbomis, pastaraisiais metais vyrauja atsiskyrimo nuotaikos. Katalonijos regionas skundžiasi sumokantis centrinei valdžiai daugiau mokesčių nei turėtų.

2014 m. tuometis regiono prezidentas A. Masas ignoravo Ispanijos konstitucinio teismo sprendimą draudžiantį rengti referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės. Neoficialiame referendume už atsiskyrimą pasisakė 90 procentų jo dalyvių. Tačiau savo nuomonę išreiškė tik 2 milijonai iš 5,4 mln. balso teisę turinčių žmonių.

Apklausos nuolat rodo, kad pusė iš 7,5 mln. Katalonijos gyventojų pasisako prieš, o kita pusė – už atsiskyrimą nuo Ispanijos.

Iki kitų metų rugsėjo tikimasi surengti dar vieną referendumą dėl nepriklausomybės. Tuo metu centrinė Ispanijos valdžia teigia, kad regionai neturi konstitucinės teisės organizuoti referendumų valstybės vientisumo klausimais.