Priešiškumas Amerikai fiksuotas ne tik šalyse, kur tokie jausmai Vašingtonui puoselėjami jau seniai, bet ir Amerikos sąjungininkėmis laikomose NATO valstybėse, pavyzdžiui, Turkijoje ir Graikijoje, skelbia rt.com.

Apklausa, kurią 2013 metų pabaigoje atliko „Worldwide Independent Network“ ir „Gallup“, atskleidė, jog JAV, prisiėmusioms pasaulio policininko vaidmenį, patiria stiprų globalinį priešiškumą. Daugiau nei 60 valstybių gyventojai turėjo atsakyti į klausimą: „Kuri valstybė, jūsų nuomone, šiandien kelia didžiausią grėsmę taikai pasaulyje?“.

Grėsmę keliančių šalių viršūnėje atsidūrė JAV - net 24 proc. respondentų mano, jog didžiausią grėsmę taikai pasaulyje kelia būtent Amerika. Antroji vieta atiteko Pakistanui (8 proc.), trečioje vietoje, žmonių nuomone, atsidūrė Kinija (ją kaip didžiausią pavojų taikai pasaulyje įvardijo 6 proc. apklausos dalyvių).

JAV kaip didžiausią grėsmę daugiausia žmonių įvardijo Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje – teritorijose, kurios visai neseniai patyrė JAV karinę intervenciją. Be to, apklausa atskleidė, jog net ir patys amerikiečiai savo šalį laiko potencialia grėsme – net 13 proc. Amerikos žmonių teigia, jog būtent jų gimtinė gali sutrikdyti nusistovėjusį status quo pasaulyje.

Lotynų Amerika savo kaimynės šiaurėje atžvilgiu nėra labai teigiamai nusiteikusi. Peru, Brazilijos ir Argentinos žmonės praktiškai vienbalsiai tvirtina, jog JAV – pavojinga šalis.

Dėl ne vieno viešo grasinimo pulti Iraną, nemažai šalių didžiausią grėsme taikai įvardijo Izraelį. Didžiausiu pavojumi taikai pasaulyje Izraelį įvardijo Marokas, Libanas ir Irakas.