Tarp prieštaringų pareiškimų išsiaiškinti tiesą – sunkiau nei bet kada. „BBC Verify“ bandė išsiaiškinti, kas tiksliai žinoma ir kas ne – žurnalistai nagrinėjo paviešintą filmuotą medžiagą, nuotraukas bei kitus įrodymus, įskaitant liudininkų pasakojimus. BBC žurnalistas apsilankė ir įvykio vietoje.

Kaip pabrėžia BBC, svarbu pažymėti, kad karas yra ir informacinis. Ir tai ne pirmas kartas, kai Izraelio ir Gazos ruožo valdžia pateikia visiškai skirtingus pasakojimus.

Pirmasis įrodymas

Sprogimas ligoninėje nugriaudėjo antradienį maždaug 19.00 val. vietos laiku. Socialiniais tinklais išplatintas 20 sekundžių trukmės vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, užfiksuota sprogimo akimirka, buvo pirmasis reikšmingas vaizdinis įvykusio incidento įrodymas.

Kadruose įrašytas atskriejančio sviedinio švilpimas ir po akimirkos įvykstantis sprogimas, sukeliantis didžiulį gaisrą.

18.59 val. vietos laiku per „Al Jazeera“ tiesiogiai perduotuose vaizduose galima pastebėti aukštyn į dangų virš Gazos Ruožo kylantį šviesulį. Ryškus skriejantis taškas du kartus sublyksi, o tada kardinaliai pakeičia trajektoriją ir galop sprogsta.

Netrukus įvyksta sprogimai ant žemės: iš pradžių gana toli, o tada – visai arti kameros. Antrasis sprogimas – gerokai galingesnis už pirmąjį, ir BBC pavyko nustatyti jo vietą.

Keletas komentatorių mano, kad blyksintis objektas – tai raketa, kuri veikiausiai arba sprogo, arba suskilo į kelias dalis.

Socialiniuose tinkluose pasirodė ir kitų vaizdo įrašų, leidžiančių pamatyti, kaip iš pažiūros tas pats sprogimas atrodė įvairiais kampais ir įvairiu atstumu.

BBC kreipėsi į 20 ekspertų grupių, universitetų ir įmonių, besispecializuojančių ginklų srityje. 9 iš adresatų dar neatsiliepė į užklausas, 5 atsisakė pateikti kokių nors komentarų, bet likusių 6 institucijų specialistus pakalbinti pavyko.

BBC uždavė klausimą, ar turimi įrodymai, t. y. vaizdo įrašai, iš kurių galima spręsti apie sprogimo dydį ir kuriuose girdisi garsai prieš sprogimą, gali pasitarnauti nustatant sprogimo ligoninėje priežastį.

Ligšiolinių išvadų jokiu būdu negalima laikyti galutinėmis. Trys specialistai, su kuriais pavyko pabendrauti, teigia, kad incidentas yra visai nepanašus į tokį, kokio būtų galima tikėtis po tipinio Izraelio smūgio iš oro galingo kalibro ginklu.

Pasak J Andreso Gannono, JAV Vanderbilto universiteto docento, ant žemės įvykę sprogimai atrodo nedideli, o šitai reiškia, kad nuo smūgio kilusią šilumos bangą galėjo lemti raketos kuro likučiai, o ne kovinės galvutės sprogimas.

Justinas Bronkas, Jungtinėje Karalystėje veikiančio Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI) vyresnysis mokslo darbuotojas, pritaria šiai nuomonei. Ką nors labai tikslaus ir patikimo pasakyti dar sunku, tačiau, sprendžiant iš vaizdinių įrodymų, sprogimas, anot J. Bronko, veikiausiai įvyko, kai nuo raketos atsiskyrusi dalis rėžėsi į automobilių stovėjimo aikštelę ir dėl to suliepsnojo degalai ir propelentas.

A. Gannonas teigia, kad iš filmuotų kadrų, kuriuos jam teko matyti, yra neįmanoma nustatyti, ar sviedinys pasiekė numatytą taikinį. Jis priduria, kad danguje regimi blyksniai sufleruoja apie tai, jog sviedinys – tai raketa su varikliu, kuris perkaito ir nustojo veikti.

Valeria Scuto, vyriausioji Artimųjų Rytų analitikė, dirbanti rizikos vertinimo įmonėje „Sibylline“, atkreipia dėmesį į tai, kad smūgiuoti iš oro Izraelis gali visiškai kitaip – dronais ir naudodamas raketas „Hellfire“. Šios raketos sugeneruoja didžiulį kiekį šilumos, tačiau nebūtina palieka galingą kraterį. Vis dėlto kadruose regimas ligoninės teritorijoje kilusių gaisrų vaizdas neatitinka tokio paaiškinimo.

Vaizdiniai įrodymai iš sprogimo vietos


BBC palygino Al-Ahli ligoninės pastatus ir jų išdėstymą su visuotinai prieinamais iš palydovų gautais vaizdais ir nustatė, kad sprogimas įvyko ligoninės teritorijoje, konkrečiai – kieme.

Sprendžiant iš vaizdo po sprogimo, aplinkiniai ligoninės pastatai labai nenukentėjo, tačiau galima pastebėti gaisro požymių ir sudegusių automobilių.

Gazos ligoninėje

Ligoninė priklauso ir yra pavaldi Anglikonų Bažnyčiai.

Richardas Sewellas, Šv. Jurgio koledžo Jeruzalėje dekanas, per pokalbį su BBC nurodė, kad smūgio momentu kieme glaudėsi maždaug tūkstantis perkeltųjų asmenų, o maždaug 600 pacientų ir darbuotojų buvo pastatuose.

Internetu platinami vaizdai sufleruoja, kad į ligoninę buvo smūgiuota anksčiau.

Spalio 14 d. per „Facebook“ paviešintame kadre matyti apgriauta patalpa, kuri, kaip manoma, yra Al-Ahli ligoninės Diagnostinio centro skyrius. BBC kreipėsi ir į Izraelio gynybos pajėgas (IDF) ir paklausė, ar jos smūgiavo į ligoninę. Atsakymo kol kas negauta.

Ko iki šiol nežinome


Vienas svariausių įrodymų – po sprogimo likusios duobės tipas.

Kaip teigia Izraelio gynybos pajėgos (IGP), kadangi sprogimas neapgadino gretimų pastatų ir po jo neliko didelės duobės, tai rodo, kad sprogimą sukėlė ne jų ginklai.

Kai kas teigė – kadangi nėra didelės duobės, tai rodo, kad buvo naudotas ore sprogstantis ginklas. Vis dėlto kalbinti ekspertai teigė, kad sprogimo vieta nerodo, jog ši teorija galėtų būti teisinga.

Kita svarbi trūkstama įrodymų dalis – raketos dalys. Sviediniai dažnai atpažįstami pagal jų apvalkalo daleles – pagal jas galima nustatyti sviedinio kilmę. Tačiau šiuo atveju tokių įrodymų BBC nematė.

Sprogimas Gazos ligoninėje

IGP paviešino, teigiama, perimtą dviejų „Hamas“ kovotojų pokalbio įrašą, kuriame pripažįstama, kad į ligoninę pataikė Palestinos islamo džihado paleistas sviedinys. Palestinos islamo džihadas – antra pagal dydį grupuotė, kuri rėmė „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį prieš Izraelį.

Šio įrašo autentiškumo neįmanoma patikrinti. Palestinos islamo džihadas pareiškime neigia kaip nors susijęs su sprogimu ir kaltino dėl jo Izraelį.

BBC vertinimu, Izraelio informacija apie tai, iš kokios vietos buvo paleista sprogimą sukėlusi raketa, buvo nenuosekli.

Atstovo teigimu, buvo šauta iš netoliese esančių kapinių; o šalia ligoninės yra kapinės. Tačiau atstovo spaudai parodytame žemėlapyje nurodyta, kad paleidimo vieta yra toliau. BBC nepavyko rasti ten esančių kapinių.

JAV žvalgyba nurodo mažesnius aukų skaičius


JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį sakė matęs JAV gynybos departamento „duomenis“, patvirtinančius jo teiginį, kad dėl pražūtingo smūgio į Gazos ligoninę kalti palestiniečių kovotojai, o ne Izraelis.

Žurnalistų Tel Avive paklaustas, kas leido jam įsitikinti, kad Izraelis nėra atsakingas už smūgį, per kurį antradienį žuvo šimtai žmonių, J. Bidenas atsakė: „Duomenys, kuriuos man parodė mano gynybos departamentas.“

Sprogimas Gazos ligoninėje

JAV žvalgybos vertinimu, per Al Ahli ligoninės apšaudymą Gazoje antradienį tikriausiai žuvo nuo 100 iki 300 žmonių. Tai sakoma JAV Nacionalinės žvalgybos direkcijos (ODNI) pranešime, su kuriuo ketvirtadienį susipažino agentūra AFP.

Kai kurios Europos žvalgybos agentūros nurodo dar mažesnius skaičius.

Anot jų, per ataką žuvo ne šimtai, o „veikiau kelios dešimtys“ žmonių. Anoniminis šaltinis nurodė, kad ligoninės pastatas nebuvo sugriautas. Jis esą prieš tai tikriausiai buvo evakuotas. Pasak šaltinio, kad automobilių stovėjimo aikštelėje šalia pastato buvo šimtai žmonių, „įrodymų nėra“.

Gazos Ruožą valdanti teroristinė grupuotė „Hamas“ tuo tarpu skelbia apie daugiau kaip 470 žuvusiųjų ir dėl atakos kaltę verčia Izraeliui.

KAS YRA GAZOS RUOŽAS IR KAS TEN VYKSTA?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)