Izraelis teigia šeštadienį bombardavęs daugiau nei 200 taikinių, įskaitant 120 požeminių raketų paleidimo bazių ir 20 tunelių.

Sekmadienį Izraelio karinės pajėgos pranešė, kad nuo pat operacijos pradžios - spalio 14-osios, Izraeliui iš Gazos Ruožo buvo smogta 544 raketomis, 302 raketos buvo sustabdytos priešraketinio skydo „Geležinis kupolas" elementų. Tuo tarpu Izraelis jau puolė daugiau nei 950 vietų Gazos ruože.

Izraelio priešraketinis skydas „Geležinis kupolas" pirmą kartą buvo išbandytas 2011 m. balandį. Skydas buvo išvystytas po 2006 m. Izraelio kovos su islamistų grupe „Hezbollah", įsikūrusia pietiniame Libane, iš kur patogu atakuoti Izraelio teritoriją.

Egiptas patiria sunkumų derybose su Hamas

BBC praneša, kad Izraelio armija galėjo nukauti Hamas raketų korpuso vadą Yahya Abaya. Apie tai skelbia Izraelio radijas.

Radijas taip pat praneša, kad Egiptas patiria sunkumų derybose su Hamas dėl pasipriešinimo iš kitų Gazos Ruože veikiančių organizacijų. Izraelis nusiuntė savo atstovą kalbėtis su Egipto saugumo atstovais, tačiau Izraelio atstovo pavardė nežinoma.

BBC taip pat praneša, kad Izraelio armijos štabo viršininkas Benny Gantzas nurodė armijai „tęsti antpuolius prieš teroristų infrastruktūrą ir pagrindinius aktyvistus". Jis taip pat įsakė paspartinti reido eigą Gazos Ruože.

BBC atstovas Kaire Jonas Layne sako, kad diplomatinės derybos dėl padėties Gazos Ruože įsibėgėjo. Sekmadienį Hamas lyderis Khaledas Meshaalas susitiko su Egipto, Turkijos ir Kataro lyderiais. Izraelio delegacija bendrauja su Egipto atstovais Kaire, pirmadienį į Egipto sostinę atvyks Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas.

Gazoje per sekmadienį žuvo 21 žmogus

Izraelio raketai pataikius į šeimos namą Gazos mieste žuvo 10 žmonių, tarp jų - 4 vaikai, pranešė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija. Sekmadienis tapo kruviniausia konflikto tarp Izraelio ir Palestinos diena, praneša BBC.

Per tą smūgį iš oro dar mažiausiai 20 žmonių buvo sužeisti. Trijų aukštų namas Gazos Nasiro rajone visiškai sugriuvo.

Iš Gazos taip pat skrieja raketos į Izraelio pusę, pranešama apie sužalojimus Ashkelone ir Ofakime.

Iš viso, anot BBC pranešimų, Gazos Ruože sekmadienį žuvo 21 žmogus: 10 žmonių žuvo atakavus M. Dalou namą, 6 žmonės žuvo per ankstesnes sekmadienio atakas, 2 žmonės užmušti Gazos mieste, Jabaliya mieste nužudytas tėvas ir sūnus, ir apie vieną auką pranešta Nuseirato pabėgėlių stovykloje.

Nuo ketvirtadienio sužeista apie 560 žmonių.

Izraelis taikosi į Hamas funkcionierius, bet nukenčia visi

BBC korespondentas Paulas Danaharas praneša, kad Izraelis neatsitiktinai bombardavo Dalou šeimos namą. Anot jo, taikinys buvo Mohamedas Dalou, tačiau kartu su juo mirė visa šeima ir dar keletas žmonių - iš viso buvo 10 aukų.

Pasak BBC, Izraelis taikėsi iš viso į septynis namus Gazos Ruože, kurie priklauso Hamas oficialiems asmenims.

Izraelio karinės pajėgos praneša, kad sekmadienį iš Gazos į Izraelio teritoriją skriejo 76 raketos, iš kurių 37 buvo nukenksmintos „Geležinio kupolo" priešraketinio skydo.

Izraelio pusėje rimtai sužeisti 2 žmonės, dar 10 patyrė nesunkių sužalojimų.

Žuvo pusantrų metų palestiniečių kūdikis

Per Izraelio oro smūgį Gazos Ruože sekmadienį žuvo pusantrų metų palestiniečių kūdikis ir du jo jauni broliai, pranešė nepaprastųjų padėčių tarnybos.

„18 mėnesių vaikas buvo užmuštas per oro smūgį į rytus nuo Bureidžo pabėgėlių stovyklos centrinėje Gazos Ruožo dalyje“, - sakė atstovas spaudai Adhamas Abu Selmiya ir nurodė, kad kūdikis buvo vardu Iyyadas Abu Khusa.

Sveikatos ministerijos atstovas spaudai Ashrafas al Qudra nurodė, kad abiejų berniukų - ketverių ir penkerių metų - sužeistų per šį incidentą, būklė „kritinė“.

Izraelio kariškiai kol kas nekomentavo šio oro smūgio, kuris įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai kiti du žmonės buvo užmušti per oro smūgius šiauriniuose Gazos Ruožo Beit Hanuno ir Beit Lahijos miestuose.

Atakos įvyko po ramios nakties Izraelio pasienio pusėje - žydų valstybės kariškiai patvirtino, kad tarp 21 val. šeštadienį ir 7 val. sekmadienį vietos laiku iš Gazos Ruožo nebuvo paleista nė viena raketa.


Prancūzijos diplomatijos vadovas išvyko į Izraelį padėti pasiekti „paliaubas“

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Loranas Fabiusas sekmadienį išvyko į Izraelį, kad „paragintų visas konflikto šalis nutraukti eskalaciją ir pasiūlytų Prancūzijos pagalbą siekiant nedelsiamo ugnies nutraukimo“.

Per vienos dienos kelionę Prancūzijos diplomatijos vadovas susitiks su Izraelio valdžios atstovais ir su Palestinos savivaldos vadovu Mahmudu Abbasu, sakoma ministerijos pranešime.

„Šis vizitas, parengtas derinant veiksmus su mūsų pagrindiniais regiono ir tarptautiniais partneriais, bus proga deryboms“ su prezidentu Shimonu Peresu, ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, Izraelio gynybos ministru Ehudu Baraku ir užsienio reikalų ministru Avigdoru Liebermanu, sakoma ministerijos pranešime.

L.Fabiusas iš pradžių vyks į Jeruzalę ir Tel Avivą, o paskui aplankys Ramalą Vakarų Krante, kurs susitiks su M.Abbasu.

Vyksta derybos dėl paliaubų

Derybos dėl paliaubų penkias dienas trunkančiam smurtui Gazos Ruože nutraukti vyksta, susitarimas gali būti pasiektas „šiandien ar rytoj", sekmadienį sakė vienas palestiniečių pareigūnas.

„Vyksta rimtos derybos paliauboms pasiekti ir įmanoma, kad susitarimai bus pasiekti šiandien ar rytoj", - sakė šis aukšto rango pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Tačiau teroristine laikoma palestiniečių „Hamas“ organizacija iškėlė savo ugnies nutraukimo ir derybų sąlygas: Izraelis turi nutraukti savo atakas ir panaikinti Gazos blokadą, mainais už raketų, nukreiptų į Izraelio miestus, sustabdymą, - praneša CNN.com. Mažai tikėtina, kad Izraelis svarstys tokį prašymą, nes šios šalies pareigūnų manymu, Gazos blokada yra gyvybiškai svarbi jų nacionaliniam saugumui.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahus sekmadienį sakė, kad jo šalis yra pasirengusi „reikšmingai išplėsti" savo operaciją prieš kovotojus „Hamas" valdomame Gazos Ruože, kuri vykdoma jau penktą dieną.

„Armija yra pasirengusi reikšmingai išplėsti šią operaciją, - prasidedant vyriausybės savaitiniam posėdžiui sakė B.Netanyahu. - Kariai yra pasirengę bet kokia veiklai, kuri galėtų vykti".

Virš Tel Avivo numuštos dvi raketos

Tel Avive sekmadienį ketvirtą dieną iš eilės aidėjo sirenos, o Izraelio policija patvirtino, kad gynybos sistema „Geležinis kupolas" virš miesto numušė dvi raketas.

„Sistema „Geležinis kupolas" numušė dvi raketas", - sakė policijos atstovas Luba Samris, kuris šį pranešimą padarė netrukus po to, kai pasigirdus sirenoms Tel Avivo ir netoliese esančių Bnei Brako ir Ramat Hašarono gyventojai puolė slėptis.

Dėl invazijos į Gazą Izraelis prarastų daug tarptautinės paramos

Sausumos invazija į Gazos Ruožą kainuotų Izraeliui daug tarptautinio pritarimo ir paramos, sekmadienį perspėjo Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Viljamas Heigas.

Televizijai „Sky News“ jis sakė, kad per sausumos puolimą būna daug sunkiau riboti civilių aukų skaičių, be to, tai galėtų kelti konflikto užtęsimo grėsmę.

„Dėl sausumos invazijos į Gazos (Ruožą) Izraelis prarastų daug tarptautinės paramos ir pritarimo, kuriuos turi šioje situacijoje“, - sakė W.Hague'as.

Tarp dviejų Gazos pabėgėlių stovykloje žuvusių žmonių yra maža mergaitė

Izraeliečių raketai sekmadienį nukritus pabėgėlių stovykloje Gazos mieste netoli jūros pakrantės, žuvo du žmonės, tarp jų - vaikas, pranešė „Hamas“ vyriausybės Sveikatos apsaugos ministerija ir liudininkai.

„Per ataką Šačio stovykloje žuvus dviem žmonėms - vyrui ir mergaitei, žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 52“, - sakė ministerijos atstovas Ašrafas Kudra.

Ligoninės darbuotojai nurodė, kad aukos yra 13-metė Tasnim Nahal ir 25 metų Ahmadas Nahalas. Jie yra iš tos pačios šeimos, bet tikslus jų giminystės pobūdis kol kas nežinomas.

Mergaitės lavonas morge gulėjo su rausvos ir mėlynos spalvų treningu, matė AFP korespondentas.

Pasak gydytojų, ji mirė nuo didelių šrapnelio padarytų žaizdų galvoje.

Liudininkai pabėgėlių stovykloje patvirtino matę žuvusius vyrą ir mergaitę. Raketa pataikė į vieną namelį ir taip pat suniokojo kelis netoliese stovėjusius automobilius, pranešė korespondentas.

Iš viso dėl Izraelio smūgių sekmadienį Gazos Ruože žuvo devyni žmonės.

Anksti sekmadienį du maži vaikai žuvo per Izraelio smūgius teritorijos šiaurėje esantiems Beit Hanuno ir Beit Lahijos miestams. Medikai nurodė, kad tai buvo trejų metų Tamiras Abu Saifanas ir jo metukų sesuo Džumana Abu Saifan.

Vėliau ryte per smūgį į rytus nuo Bureidžo pabėgėlių stovyklos centrinėje Gazos Ruožo dalyje žuvo pusantrų metų Ijadas Abu Chusa. Du jo broliai, ketverių ir penkerių metų, per tą reidą buvo sunkiai sužeisti, jų būklė kritinė, sakė A.al Qudra.

Medikai taip pat pranešė po namo griuvėsiais Gazos miesto rytuose radę per reidą žuvusią 52 metų moterį Naval Abdelaal.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad nuo trečiadienio Gazos Ruože jau žuvo 52 ir buvo sužeista dar daugiau kaip 460 žmonių.

Arabų Lygos delegacija antradienį aplankys Gazos Ruožą

Arabų Lygos delegacija, vadovaujama šio bloko vadovo Nabilo al Arabi, antradienį aplankys Gazos Ruožą, kad pademonstruotų paramą šiai teritorijai, kurią dabar krečia Izraelio oro pajėgų smūgiai, sekmadienį pranešė Arabų Lyga.

„Arabų ministrų lygio delegacija, suformuota arabų užsienio reikalų ministrų tarybos, antradienį atvyks su vizitu į Gazą", - sakoma antradienį paskelbtame pranešime, kuriame priduriama, kad delegacijai vadovaus Nabilas al Arabi.

Sužeisti 8 palestiniečių žurnalistai

Rusijos televizijos stotis Russia Today pranešė, kad per Izraelio smūgį iš oro sekmadienį buvo sunaikintas jos biuras Gazos Ruože, bet nė vienas jos darbuotojas nenukentėjo.

Biuras, kuris buvo įsikūręs žiniasklaidos centro „Showa" viršutiniame aukšte, „buvo sunaikintas Izraeliui iš oro smogus į tą pastatą", nurodė šios Kremliaus finansuojamos televizijos spaudos tarnyba.

Russia Today biuras buvo įsikūręs viename iš dviejų sunaikintų žiniakslaidos biurų. Kaip praneša BBC, Gazos Ruože nuo smūgių buvo sunaikinti du vietinės biurai, sužeisti 8 palestiniečių žurnalistai.

BBC teigia, kad Izraelio kariuomenė buvo informuota, jog bent viename iš nukentėjusių žiniasklaidos biurų buvo ir užsienio žurnalistų, tačiau, anot kariuomenės, biurai nebuvo taikinys.

Vienam nukentėjusiam palestiniečių žurnalistui buvo amputuota koja.

Artimųjų Rytų užsienio žiniasklaidos asociacija paskelbė pranešimą, kuriuo reiškia susirūpinimą dėl oro antpuolių prieš žiniasklaidos biurus.

Tarp besinaudojančių sunaikintu biuru buvo ir Hamas televizijos kanalas, al-Quds TV, Sky News ir ITN.
Izraelio ir Palestinos teritorijos žemėlapis (www.bcc.co.uk)
Hamas lyderis Khaledas Meshaalas (apačioje kairėje) ir žuvęs Hamas karinio sparno vadovas Ahmedas Jabari

B.Obama viliasi, kad Gazos Ruožo krizė nestiprės

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį sakė, jog būtų geriau, jei Gazos Ruožo krizė baigtųsi be Izraelio karinių veiksmų sustiprėjimo, tačiau tiesiai kaltino kovotojus sukėlus šią krizę.

„Izraelis turi visas teises tikėtis, kad į jo teritoriją nebus leidžiamos raketos", - sakė B.Obama ir pridūrė: „Jei tai galima pasiekti be karinių veiksmų stiprinimo Gazos Ruože, taip būtų geriau".

„Tai būtų geriau ne tik Gazos Ruožo žmonėms, bet geriau ir izraeliečiams, nes jeigu Izraelio kariai bus Gazos Ruože, bus daug didesnė rizika jiems žūti ar būti sužeistiems", - sakė jis.

JAV prezidentas sakė, kad Gazos Ruožo krizę paskatinęs įvykis buvo virtinė ekstremistų raketinių atakų Izraelio teritorijoje, kurių netoleruotų jokia valstybė pasaulyje.

B.Obama taip pat parėmė žydų valstybės teisę į savigyną.

JAV lyderis kalbėjo tokiu metu, kai krizė sekmadienį sustiprėjo - kai virš Tel Avivo buvo numuštos dvi raketos, o Izraelio atsakomųjų smūgių aukų skaičius pasiekė maždaug 50.

Operacijos tikslas - nusiųsti Gazą „atgal į Viduramžius"

Egipto prezidentas Mohammedas Mursi teigė, kad Izraelio invazija į Gazos Ruožą sukeltų reikšmingas pasekmes, todėl Egiptas tam niekada nepritars. Prezidento manymu, tam nepritartų ir visas likęs pasaulis.

BBC praneša, kad Izraelis yra paruošęs 75 tūkst. rezervo kariuomenės.

Izraelio dienraštis „Haaretz" sekmadienį citavo Izraelio vudaus reikalų ministrą Eli Yishai, kuris teigė, jog operacijos Gazos Ruože tikslas - „nusiųsti Gazą atgal į Viduramžius. Tik tada Izraelis galės būti ramus bent 40 metų".

Prieš šią krizę Izraelis nuolatos smogdavo oro smūgius į Gazą, nes palestiniečių kovotojai leisdavo raketas į Izraelį. Tačiau toks visaapimantis bombardavimas iš oro ir jūros į Gazos Ruožą yra stambiausia ataka nuo plataus masto invazijos, vykdytos prieš ketverius metus.

2008 metų gruodžio 27 dieną Izraelio karo lėktuvai atakavo Hamas taikinius visame Gazos Ruože, kuriame gyvena 1,5 mln. žmonių. Per tuos antskrydžius žuvo mažiausiai 225 žmonės - tai buvo viena juodžiausių pagal aukų skaičių dienų per visą dešimtmečius trunkantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Karas po 22 dienų baigėsi abipusiu Izraelio ir Hamas ugnies nutraukimu. Per tą operaciją žuvo maždaug 1,4 tūkst. palestiniečių ir 13 izraeliečių, buvo sugriauti ištisi Gazos rajonai.