Sekmadienį ukrainiečiai susirinko prie JAV ambasados Kijeve, buvo reikalaujama panaikinti apribojimus, kur Ukraina gali naudoti Vakarų paaukotus ginklus. Aktyvistai iškėlė plakatus su užrašu „tegul Ukraina smogia atgal“ ir „pašalinkite apribojimą“.

Daugelis NATO šalių, teikiančių karinę pagalbą Ukrainai, šiuo metu tai daro su sąlyga, kad ši nebus naudojama smogti taikiniams Rusijos teritorijos viduje.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį pakartojo savo nuomonę, kad Ukrainai paaukoti ginklai neturėtų būti naudojami smogti taikiniams Rusijoje.

Protestas prie JAV ambasados Kijeve, prašoma leisti panaudoti ginklus Rusijos teritorijoje

Egzistuoja „aiškios Vokietijos ginklų pristatymo taisyklės, dėl kurių susitarta su Ukraina ir kurios veikia“, – anksčiau Berlyne sakė jis, pranešė „Tagesschau“ televizija.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni sekmadienį taip pat pakartojo nepritarianti Ukrainai tiekiamų ginklų naudojimui Rusijos teritorijoje, po to, kai NATO vadovas, kaip pranešama, pasiūlė nedrausti Kyjivui smogti taikiniams už savo šalies sienos. Remiantis Italijos žiniasklaidos pranešimais, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas britų savaitraščiui „The Economist“ sakė, kad Ukrainos sąjungininkai turėtų apsvarstyti galimybę leisti Ukrainai naudoti NATO tiekiamus ginklus smogti taikiniams Rusijoje, užuot apribojus jų naudojimą Ukrainos teritorijoje.

„Nežinau, kodėl J. Stoltenbergas pasakė tokį dalyką, manyčiau, turime būti labai atsargūs“, – Italijos televizijai sakė G. Meloni ir kartu pridūrė: „Sutinku, jog NATO turi išlikti tvirta, neduoti ženklo, kad pasiduoda“.

Anksčiau ir JAV yra pasisakiusi prieš.

Kitos šalys – pavyzdžiui, JK ir Švedija – patvirtino arba pasiūlė, kad Ukraina gali panaudoti savo ginklus pataikyti į taikinius už sienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją