Kaip skelbia Regiono karinė administracija, gegužės 2 dieną Rusija 57 kartus atakavo Černihivo, Sumų ir Charkivo sričių pasienio rajonus, naudodami įvairių rūšių ginklus. iš viso užfiksuoti 284 sprogimai, 120 iš jų – Sumų regione. Daug svarstoma, kada Ukraina galėtų duoti svarbų smūgį atgal – sunaikinti Krymo tiltą. Penktadienį vakare pasirodė Rusijos ir Ukrainos karo veterano, Ukrainos nacionalinės gvardijos rezervo majoro Oleksijaus Hetmano pasvarsty,as, kad išpuolis prieš Krymo tiltą Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino inauguracijos dieną gali turėti didelį politinį ir karinį poveikį. Šią nuomonę jis išreiškė „Espreso“ eteryje.

Jis priminė, kad Rusijos diktatoriaus inauguracija numatyta gegužės 7 dieną.

„Žinote, rusai mėgsta kai kuriuos veiksmus koreguoti pagal tam tikras datas, tai jiems būdinga. Kariniu požiūriu tai nėra visiškai teisinga, tačiau kartais karas yra politikos tęsinys kitomis priemonėmis, ir jis būtinai turi politinį komponentą. Jei Kerčės tiltas bus nugriautas gegužės 7 d., prieš pat inauguraciją, manau, kad poveikis bus labai, labai rimtas. Galite įsivaizduoti, kad mums tai yra šventė, kai inauguracijos dieną bus žinia visai Rusijos visuomenei, kad Kerčės tiltas jau sunaikintas“, – pabrėžė O. Hetmanas.

Tuo pačiu metu ekspertas teigia, kad Rusijos propaganda gali paslėpti informaciją apie ataką ant Krymo tilto ir paskelbti ją viešai tik po gegužės 10-11 d., kad nebūtų sugadinta gegužės 9 d. šventė.

Paklaustas, kaip ir su kuo Krymo tiltas gali būti sunaikintas, O. Hetmanas atsakė, kad yra trys variantai: oro, jūros ir sabotažo išpuoliai.

„Jei sakysime, kad bus vienas iš tų trijų, tai atspėsime 100 proc., nes kito negali būti. Labiausiai tikėtina, kad bus naudojamas kombinuotas išpuolis, nes rusams bus sunkiausia užkirsti kelią. Esu tikras, kad tai bus kažkokie sabotažo veiksmai, žinoma, raketos, kurias turime, galima raketomis sunaikinti ant tilto esančią kelio dangą, bet atramą vis tiek reikia sunaikinti sprogmenimis iš vandens“, – sakė jis.

2024 metų balandį britų „The Guardian“ rašė, kad Ukraina iki metų pabaigos sunaikins Krymo tiltą. Savo prognozėje žiniasklaida nurodė gynybos ministerijos Pagrindinio žvalgybos direktorato aukšto rango pareigūnus.

Teigta, kad Ukrainos žvalgyba planavo įvykdyti trečią „galutinį“ išpuolį prieš Krymo tiltą ir kad jo sunaikinimas buvo „neišvengiamas“. „Tai padarysime 2024 metų pirmoje pusėje“, – sakė šaltinis iš Pagrindinio žvalgybos direktorato.

Pasak karinio eksperto Oleksandro Kovalenko, norint efektyviai sunaikinti Kryme esančias Rusijos oro gynybos sistemas S-400 ir S-300, reikia mažiausiai 30 ATACMS raketų. Ir po to bus galima pereiti prie Krymo tilto sunaikinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)