Kare švenčių nėra: Ukrainos žiniasklaida praneša, kad visose šalyje paskelbtas oro pavojus, nes į orą pakelti Rusijos naikintuvai.

Kita vertus, pastarosiomis dienomis Rusijos puolimo tempas Bachmuto rajone sulėtėjo, nors dar per anksti spręsti, ar Rusijos puolimas siekiant užimti miestą pasiekė kulminaciją, teigiama JAV Karo tyrimų instituto (ISW) pranešime, kurį cituoja BBC Rusijos tarnyba.

Vienas iš Rusijos tinklaraštininkų teigia, kad Ukrainos pajėgos nustūmė „Vagner“ grupės samdinius atgal į pozicijas, kurias jie buvo užėmę prieš kelias dienas.

Anksčiau Ukrainos socialinės žiniasklaidos šaltiniai teigė, kad gruodžio 21 d. Ukrainos pajėgos visiškai išstūmė Rusijos karius iš rytinių Bachmuto apylinkių. JAV Karo tyrimų instituto vertinimais, lapkričio ir gruodžio mėnesiais rusų pajėgos šiame rajone surengė mažiau išpuolių nei spalio mėnesį.

Pasak JAV Karo tyrimų instituto, Rusijos pajėgoms greičiausiai bus sunku išlaikyti puolimo operacijų tempą ir jos gali bandyti inicijuoti taktinę ar operatyvinę pertrauką.

Amerikiečių ekspertų teigimu, dabartiniams Rusijos pajėgų operatyviniams pajėgumams Bachmuto rajone gali turėti įtakos dideli „Vagner“ grupuotės patirti nuostoliai.

Zelenskis: mes nelauksime stebuklo, o sukursime jį patys

Sakydamas emocingą kalbą Šv. Kalėdų proga, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino ukrainiečius išlikti drąsiais ir atkakliais Rusijos karo akivaizdoje, informuoja dpa.

„Mes ištvėrėme atakas, grasinimus, branduolinį šantažą, terorą ir apšaudymus raketomis.

Išgyvenkime šią žiemą, nes žinome, dėl ko kovojame. Tikime, kad ašaras pakeis džiaugsmas, po nevilties ateis viltis, o mirtį nugalės gyvybė“, – prezidentas V. Zelenskis teigė Kalėdų išvakarėse pasirodžiusiame vaizdo įraše.

Jis sakė, kad Ukrainoje ir visame pasaulyje milijonai žmonių švenčia Kalėdas ir prisiminė tuos, kuriems nuo karo teko bėgti į užsienį ar kurie pateko į rusų nelaisvę. „Sugrąžinsime visoms Ukrainos moterims ir vyrams jų laisvę“, – pareiškė jis.

Prezidentas taip pat sakė, kad dėl Rusijos vykdomų išpuolių prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą gatvės ir namai šiais metais gali nešviesti taip ryškiai kaip įprasta, bet jokios Rusijos raketos ar dronai nesunaikins Kalėdų dvasios.

„Net ir visiškoje tamsoje rasime vienas kitą, kad tvirtai apkabintume. O jeigu nebus šilumos, ilgai apsikabinsime, kad vienas kitą sušildytume. Mes nelauksime stebuklo, o sukursime jį patys“, – sakė V. Zelenskis.

Ukrainoje oficiali Kalėdų diena yra tiek gruodžio 25 d., tiek sausio 7 d., kai ją švenčia stačiatikiai. Tačiau visuomenės apklausos rodo, kad dėl Rusijos karo vis daugiau ukrainiečių nori švęsti Kalėdas drauge su Vakarais, gruodžio 25 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)