"Per visą istoriją nė viena šalis neperėjo prie laisvos visuomenės nesusidurdama su iššūkiais, nesėkmėmis ir klaidingais startais", - sakė G.W.Bushas kalbėdamas Tarptautinių reikalų taryboje Filadelfijoje ir atsakydamas į pateiktus klausimus. Prezidento kalba šįsyk buvo realistiškesnė nei anksčiau.

Tai buvo trečioji iš kelių G.W.Busho kalbų prieš Irako rinkimus. Prezidentas bando užsitikrinti didesnę paramą savo strategijai Irako atžvilgiu ir tikisi, kad kitais metais bus galima sumažinti Irake dislokuotas JAV pajėgas, jeigu irakiečių pajėgos bus pasirengusios kovoti su sukilėliais.

Interviu NBC laidai "Nightly News" G.W.Bushas pripažino, jog amerikiečių misija Irake nevyko taip gerai, kaip buvo planuojama iš pradžių, kai aukšti jo administracijos pareigūnai prognozavo, kad Amerikos kariai bus sutikti kaip išvaduotojai.

"Manau, kad esame pageidaujami. Bet tai nebuvo taikus sutikimas", - sakė jis ir pridūrė, jog daug irakiečių yra patenkinti amerikiečių buvimu.

Kitu atveju pripažindamas, kad prognozės buvo klaidingos, G.W.Bushas sakė, kad pajamos už Irako naftą "nebuvo tokios didelės, kaip tikėjomės". "Vis dėlto jos yra didelės", - pridūrė prezidentas.

G.W.Bushui reikia, kad ketvirtadienio rinkimai Irake vyktų palyginti sklandžiai, - tada jis galės teigti, jog Irake padaryta pažanga, ir atremti kasdien pasirodančius pranešimus apie mirtininkų išpuolius ir žūstančius JAV karius, kurių skaičius jau viršijo 2,1 tūkstančio.

G.W.Bushas prognozavo, jog smurtas po rinkimų nesibaigs, ir sakė, jog dar daug ką reikės padaryti, kad besikurianti Irako demokratija įtrauktų visus.

"Šios savaitės rinkimai nebus idealūs, ir sėkmingas balsavimas nėra proceso pabaiga. Irakiečių dar laukia sunkus darbas", - sakė jis ir pridūrė: "Šie priešai dėl sėkmingų rinkimų nepasiduos".

Vis dėlto, pasak prezidento, 2005 metai, kai irakiečiai tris kartus dalyvavo itin svarbiuose balsavimuose, "bus įrašyti kaip lūžio (metai) Irako istorijoje, Artimųjų Rytų istorijoje ir laisvės istorijoje".

Paklaustas apie žuvusių irakiečių skaičių, G.W.Bushas atsakė, kad nuo JAV vadovaujamos invazijos į Iraką pradžios 2003 metų kovą žuvo maždaug 30 tūkst. irakiečių. Tai pirmas kartas, kai G.W.Bushas viešai pateikė tokį skaičių. Jo padėjėjai iš karto patikslino, kad tai - neoficialūs duomenys.

"Tai ne oficialūs JAV vyriausybės duomenys", - sakė Baltųjų rūmų atstovas Scottas McClellanas. Jis pridūrė, kad prezidento pateiktas skaičius yra pagrįstas "vertinimais, kurie buvo nurodyti žiniasklaidos pranešimuose".

G.Busho nurodytas skaičius sutapo su Amerikos ir Britanijos nevyriausybinės grupės "Iraq Body Count" duomenimis. Jos skaičiavimais, nuo invazijos pradžios buvo nukauta 27 383-30 892 civiliai irakiečiai, o ne apskritai irakiečiai.

"Iraq Body Count" duomenys pagrįsti žiniasklaidos priemonių, kurios dažnai negali suspėti pranešti apie visus mirties atvejus šalyje, pranešimais. Kitais vertinimais, tarp jų - mokslininkų pateiktais duomenimis, išspausdintais medicinos žurnale "Lancet", galėjo žūti apie 100 tūkst. civilių irakiečių.

G.W.Bushas pasmerkė tai, kad Irake yra kalėjimų, kur "laikomi daugiausia vyrai sunitai, ir kad kai kurie jų buvo sumušti ir kankinami".

Į klausimą, ar smarkiai sumažėjo terorizmo grėsmė JAV teritorijoje nuo įsiveržimo į Iraką, G.W.Bushas atsakė: "Manau, sumažėjo. Nemanau, kad mes esame saugūs".