„Yra 25 aukos (...) tarp jų du civiliai“, – socialinėje žiniasklaidoje sakė separatistinio regiono teisių ombudsmenas Geghamas Stepanianas, remdamasis lavoninės pateiktais duomenimis.

Savo ruožtu Azerbaidžanas pranešė, kad antradienį Šušos mieste nuo šrapnelio žuvo statybininkas, tai - pirmoji civilio žūtis, apie kurią pranešė karinę operaciją Karabache pradėjęs Azerbaidžanas.

Baku Generalinė prokuratūra pranešė, kad statybų inžinierius „mirė nuo skeveldrų žaizdų per (separatistų) armėnų ginkluotųjų pajėgų, naudojusių stambaus kalibro ginklus, įskaitant minosvaidžius, puolimą Šušoje“.

Azerbaidžanas taip pat pareiškė, kad jo ginkluotosios pajėgos užėmė dešimtis karinių pozicijų, kurias laikė Armėnijos remiamos pajėgos.

„Daugiau nei 60 armėnų (separatistų) ginkluotųjų pajėgų dalinių kovines pozicijas dabar kontroliuoja mūsų ginkluotosios pajėgos“, – per spaudos konferenciją sakė Azerbaidžano gynybos ministerijos atstovas Anaras Eivazovas.

Artima Azerbaidžano sąjungininkė Turkija antradienį gynė Baku karinę operaciją prieš Kalnų Karabachą, sakydama, kad ji surengta dėl „pagrįsto“ susirūpinimo saugumu armėnų gyvenamame regione.

„Dėl teisėto ir pagrįsto susirūpinimo, kurį Azerbaidžanas ne kartą išsakė dėl padėties praėjus beveik trejiems metams po Antrojo Karabacho karo, jis turėjo imtis priemonių, kurias laiko būtinomis savo suverenioje teritorijoje“, – pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerija.

Ankaros teigimu, operaciją paskatino „seniai rengiami ginkluoti išpuoliai ir provokacijos“ prieš Azerbaidžano pajėgas regione. Tačiau ji pridūrė, kad tik tiesioginės Armėnijos ir Azerbaidžano derybos galėtų visam laikui išspręsti dešimtmečius trunkantį konfliktą.

„Manome, kad tik išsamių Azerbaidžano ir Armėnijos derybų proceso tęstinumas (...) yra vienintelis būdas sukurti taiką, saugumą, klestėjimą ir nuolatinį stabilumą regione“, – sakoma Turkijos pareiškime.

Turkija yra istorinė daugiausia musulmoniško Azerbaidžano sąjungininkė, o daugiausia krikščionišką Armėniją laiko viena iš regioninių varžovių. Ankara suteikė Azerbaidžanui kovinius bepiločius orlaivius ir kitą karinę įrangą, padėjusią Baku atgauti dideles atsiskyrusio regiono teritorijas per trumpą, bet žiaurų karą prieš trejus metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją