70-metis buvęs Raudonųjų khmerų kovotojas valdo nuo 1985 metų, o šiuose rinkimuose jam nekyla jokių realių iššūkių: opozicinės partijos uždraustos, konkurentai priversti bėgti, o žodžio laisvė suvaržyta.
Hun Seno vadovaujama Kambodžos liaudies partija (CPP) greičiausiai išsaugos visas 125 vietas žemuosiuose parlamento rūmuose, taip pratęsdama jo valdžią ir atverdama kelią dinastinei įpėdinystei, kurią kai kurie kritikai lygina su Šiaurės Korėja.

Vienintelė rimta opozicinė partija prieš rinkimus buvo diskvalifikuota dėl techninių priežasčių, todėl būtų netikėta, jei kuri nors iš 17 kitų mažų ir menkai finansuojamų partijų ką nors laimėtų.

Hun Senas balsavo sostinėje Pnompenyje netrukus po to, kai 7.00 val. ryto (0.00 val. Grinvičo laiku) atsidarė rinkimų apylinkės, pranešė įvykio vietoje buvę AFP žurnalistai.

Daugiau kaip 9,7 mln. žmonių turi teisę balsuoti septintuosiuose rinkimuose nuo 1993 metų, kai Jungtinės Tautos pirmą kartą parėmė rinkimus po daugelį metų trukusio ir šalį nuniokojusio konflikto, įskaitant Raudonųjų khmerų vykdytą genocidą.

Per pastaruosius 30 metų tarptautinės bendruomenės viltis dėl gyvybingos daugiapartinės demokratijos Kambodžoje sužlugdė Hun Seno valdžios mašina.

Veteranas premjeras pradėjo žvelgti į ateitį, sakydamas, kad perduos valdžią savo 45 metų sūnui, generolui Hun Manetui, galbūt net artimiausiomis savaitėmis. Šis prieš rinkimus vadovavo paskutiniam CPP mitingui Pnompenyje ir penktadienį šurmuliuojančiai miniai sakė, kad ši diena šaliai yra „pergalės diena“.

Kritikai su tuo nesutinka, o žmogaus teisių gynimo grupės pasmerkė tokius rinkimus. Balsavimo išvakarėse 17 narių koalicija, įskaitant Azijos tinklą už laisvus rinkimus (ANFREL) ir Tarptautinę žmogaus teisių federaciją (FIDH), apibūdino rinkimus kaip keliančius „didelį susirūpinimą“. „Rinkimų procese akivaizdžiai trūksta skaidrumo, sąžiningumo ir įtraukties“, – sakoma šeštadienį paskelbtame koalicijos pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją