Kaip pranešama, pagrindiniame Kalnų Karabacho mieste Stepanakerte į centrinę aikštę susirinko apie 6 tūkst. žmonių, Baku sprendimui laikinai užverti gyvybiškai svarbų koridorių pakursčius nuogąstavimus dėl galimos humanitarinės krizės daugiausiai armėnų apgyvendintame anklave. Azerbaidžanas koridorių uždarė apkaltinęs Armėnijos Raudonojo Kryžiaus padalinį kontrabanda.

„Prašome užtikrinti netrukdomą judėjimą bei žmonių ir krovinių transportavimą Arcachą su Armėnija jungiančiu koridoriumi, – ketvirtadienį pranešime tvirtino Kalnų Karabacho separatistinės vyriausybės ministras Gurgenas Nersisyanas, panaudodamas armėnišką regiono pavadinimą. – Padėtis yra baisi, po kelių dienų bus negrįžtamų padarinių.“

Armėnijos premjeras Nikolas Pašiniakas kiek anksčiau paskelbė apie naujas, Europos Sąjungos (ES) tarpininkaujamas taikos derybas su Azerbaidžanu, regione didėjant Vakarų įsitraukimui ir silpstant tradicinės tarpininkės Rusijos įtakai.

Azerbaidžanas ir Armėnija laikomi aršiais priešininkais. Abi šios šalys dėl Kalnų Karabacho vaidijasi kelis dešimtmečius ir dėl regiono kontrolės yra kariavusios du karus. 2020 m. pratrūkusios kautynės baigėsi Rusijos tarpininkautomis paliaubomis, pagal kurias Armėnija perleido daugybės teritorijų, kurios iki tol ilgą laiką buvo jos rankose, kontrolę. Susitarimas numato Rusijos taikdarių buvimą Lačino koridoriuje, siekiant užtikrinti laisvą judėjimą tarp Armėnijos ir Kalnų Karabacho.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją