Donnez-moi un break“ arba „palikite mane ramybėje“, pareiškė jis žurnalistams, prašydamas nusiraminti, Prancūzijoje kaistant aistroms ir Paryžiui konsultacijoms atšaukus savo ambasadorius Vašingtone ir Kanberoje.

Prancūzija niršta, kad nebuvo pakviesta dalyvauti derybose dėl minėto susitarimo, dėl kurio Australija galiausiai atšaukė milijardų vertės prancūziškų povandeninių laivų pirkimo sandorį ir nusprendė įsigyti branduolinių povandeninių laivų iš JAV.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pareiškė, kad dėl savo „nuolatinio oportunizmo“ JK buvo „trečia nereikalinga“ šalis šiame susitarime.

Tačiau B. Johnsonas atsikirto, kad atėjo „laikas kai kuriems brangiausiems mūsų draugams visame pasaulyje prenez un grip (susiimti)“.

Donnez-moi un break, nes tai yra iš esmės svarbus žingsnis į priekį siekiant pasaulinio saugumo“, – sakė jis kalbėdamas maišyta prancūzų ir anglų kalba televizijai „Sky News“ Vašingtone.

Tai buvo veikiau ne Europos kaimynių ignoravimas, o „trijų bendraminčių, petys į petį žygiuojančių sąjungininkių naujos partnerystės kūrimas, siekiant dalintis technologijomis“, paaiškino premjeras.

„Man labai sunku suprasti, kas šiame susitarime gali nepatikti“, – pridūrė jis.

Paryžius pirmadienį atšaukė šią savaitę turėjusį įvykti Prancūzijos gynybos ministrės Florence Parly ir Britanijos gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o susitikimą.

Macronas nurodė Prancūzijos ambasadoriui kitą savaitę grįžti į JAV

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, trečiadienį pasikalbėjęs telefonu su JAV vadovu Joe Bidenu, nurodė savo šalies ambasadoriui kitą savaitę sugrįžti į Vašingtoną, sakoma bendrame pranešime.

Tai buvo pirmas prezidentų pokalbis nuo to laiko, kai įsiplieskė ginčas dėl povandeninių laivų pardavimo Australijai.

E. Macronas ir J. Bidenas taip pat sutarė pradėti „išsamias konsultacijas“, kad atkurtų pasitikėjimą, bei spalio gale susitikti Europoje, nurodoma Paryžiaus ir Vašingtono pranešime.

Jame priduriama, jog J. Bidenas sutiko, kad esama stipresnės Europos gynybos, kuri papildytų NATO, poreikio.

„Abu lyderiai sutarė, kad situacijai naudos būtų davusios atviros sąjungininkų konsultacijos Prancūzijai ir mūsų Europos partneriams strategiškai svarbiais klausimais“, – pažymima pranešime.

J. Bidenas praėjusią savaitę paskelbė apie naują Australijos, JAV ir Jungtinės Karalystės gynybos aljansą (AUKUS) ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

Dėl šio pakto Kanbera atšaukė milžinišką sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Prancūzų pareigūnai apie žlugusį kontraktą buvo informuoti vos kelios valandos iki oficialaus J. Bideno pranešimo apie aljansą AUKUS.