Taip Rusija stojo Jungtinių Valstijų ir dar 36 kitų valstybių, paraginusių nedelsiant ištirti galimą daugiau kaip 1000 vyrų, moterų ir vaikų žūtį, pusėn.

Tačiau nėra jokių garantijų, kad į įvykio vietą patekusiems inspektoriams pavyks nustatyti, kas iš tikrųjų įvyko. Įtampa auga. Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama, prieš metus cheminių ginklų panaudojimą pavadinęs „raudona linija“, pareiškė, kad jei naujausi įtarimai pasitvirtins, situacija „nusipelnys Amerikos dėmesio“.

Šiuo metu įrodymai, kad tokia ataka įvyko, paremti vaizdo įrašais su nukentėjusiais žmonėmis, liudininkų pasakojimais ir nuotraukomis, kuriose neva nufotografuoti dujas paskleidusios raketos likučiai. Visa tai nurodo į cheminę ataką, bet yra galimybė, nors ir mažai tikėtina, kad raketa neturėjo cheminio užtaiso, bet pataikė į cheminių medžiagų gamyklą ar sandėlį.

Įtarimai dėl zarino

Tačiau dauguma ekspertų sutinka, kad vaizdo įrašai su nukentėjusiais žmonėmis liudija kažką blogesnio. „Juose pateikti regimieji įrodymai, kad žmonės iš tikrųjų yra paveikti kažkokių medžiagų“, - sakė ne pelno organizacijos „Physicians for Human Rights“ patarėjas medicinos klausimais Howardas Hu iš Kanados Toronto universiteto.

H. Hu sakė, kad iš sustingusių aukų raumenų ir spazmiškų judesių galima sręsti, kad jos apsinuodijo tokiu neurologiniu organofosfatiniu toksinu kaip zarinas, tačiau tik geresnės kokybės ir iš arčiau filmuoti vaizdai leistų tiksliau įvertinti apsinuodijimo zarinu simptomus, tarp kurių yra ir seilėtekis bei susiaurėję akių vyzdžiai.

Su tuo sutinka ir Alastairas Hay iš Didžiosios Britanijos Lidso universiteto, tyręs virtinę tikrų ir tariamų cheminio ginklo atakų. „Daugeliui aukų būdingi individualūs simptomai, galintys reikšti apsinuodijimą organofosfatais. Iki taškelio susiaurėję vyzdžiai tikrai yra vienas iš ženklų, bet nereikėtų remtis vyzdžiais, atmetant apsinuodijimo galimybę: kai žmonės bijo, jų vyzdžiai išsiplečia. Būtent toks ir gali būti pirminis vaizdas“, - teigė jis.

Aukos vaizdo įrašuose taip pat rodo aiškius asfiksijos (dusulio) ženklus, sakė Jeanas - Pascalis Zandersas, anksčiau dirbęs Europos saugumo studijų institute Paryžiuje. „Kai žmogų dusina, keičiasi jo odos spalva – ji įgauna melsvai rožinį atspalvį bei ima panašėti į vašką“, - sakė jis. Tai ženklas, kad buvo sutrikdyta nervų sistema, o pagrindiniai organai, pavyzdžiui, širdis ir plaučiai, nebegali darniai funkcionuoti.

Įkalčiai – aukų organizmuose

Anot Jungtinių Valstijų Kongreso tyrimų tarnybos, manoma, kad Sirijos vyriausybė turi nemažai nervus veikiančių medžiagų – dujų VX ir zarino, taip pat pūliavimą sukeliančio iprito.

Į atakos vietą patekę inspektoriai gali surinkti patikimesnių įrodymų, bet Sirijos vyriausybė iki šiol nenoriai užtikrina visiškai laisvą prieigą prie atakos vietos. Laikas, kiek išliks atakos įrodymai, priklauso nuo panaudotos medžiagos. Vidutinio klimato sąlygomis zarinas garuoja panašiu tempu kaip vanduo, sako Z. P. Zandersas, tačiau mokslui gerai žinomi jo skilimo procesai ir organizme susidarantys metabolitai. Tai reiškia, kad šią medžiagą įmanoma aptikti net tuo atveju, jei inspektoriai atsiras tik po kurio laiko.

„Kai kurie dalykai gali būti atsekti nuo incidento praėjus net keliems mėnesiams“, - pažymėjo Z. P. Zandersas.

Į atakos vietą patekę inspektoriai pirmiausia turi surinkti fiziologinius mėginius iš gyvų aukų ir mirusiųjų palaikų. Tai gali būti audinių, kraujo, šlapimo, plaukų ir odos mėginiai. Jei būtų galimybė, labai praverstų žuvusių aukų skrodimas. Inspektoriai gali paimti ir aplinkos mėginius, pavyzdžiui, medžių lapų, žemės ar sienų apmušalų, taip pat nunuodytų gyvūnų gaišenas.

Slapti agentai

Anksčiau ginklų inspektoriai naudodavosi nešiojamąja įranga, kuri padėdavo su mėginiais atlikti dujų chromatografiją ir masių spektrometriją. Šie tyrimo metodai išskaido mėginius į fizinius komponentus ir juos išanalizuoja.

Jeigu inspektoriai tokios įrangos neturi, biologinius mėginius reikia užšaldyti ir nugabenti į laboratoriją, turinčią Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos sertifikatą.

Visada yra galimybė, kad mėginiai bus išvežti analizei iš Sirijos dar prieš tai, kai darbą pradės inspektoriai. JAV prezidentas B. Obama nurodė JAV žvalgybos darbuotojams rinkti duomenis apie naujausią ataką. Tai gali reikšti, kad užsimaskavę agentai mėgins gauti mėginių ir bandys išvežti juos iš šalies, kaip darydavo per ankstesnius konfliktus.

Žinoma, patikimiausias įrodymas bus amunicijos, kuri paskleidė dujas, liekanų analizė. Ji gali patvirtinti, kad tai buvo tyčinė ataka ir kad jos metu buvo naudojami chemikalai.