Naujame karo plane numatomas atsakomųjų veiksmų mastas, turintis užtikrinti, kad konfliktas nevirstų didesniu karu, rašo „The Telegraph“.

Naujame „atsakymo į provokaciją“ plane raginama proporcingai „atsakyti tuo pačiu“, jei Šiaurės Korėja nuspręstų surengti sausumos puolimą ar paleistų raketą, remdamasis neįvardytais Jungtinių Valstijų pareigūnais sekmadienį, balandžio 7 dieną, pranešė laikraštis „The New York Times“.

Pagal šį planą, į bet kokią Šiaurės Korėjos ataką būtų atsakyta tokiais pačiais ginklais, teigiama pranešime.

Jeigu Šiaurės Korėjos artilerija apšaudytų Pietų Korėjos salą, kur įrengti kariniai objektai, Pietų Korėja turėtų skubiai atsakyti panašaus intensyvumo artilerijos ugnimi, rašė laikraštis.

Baltųjų rūmų pareigūnai mėgina nesureikšminti karinių pajėgumų stiprinimo Korėjos pusiasalyje. Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos aukšto rango patarėjas Danas Pfeifferis sekmadienį sakė, kad Šiaurės Korėja „daug kartų“ panašiai elgėsi ir anksčiau.

Jungtinių Valstijų pareigūnai atskleidė suderinto plano detales, tikėdamiesi, kad jos sulaikys Pchenjaną nuo puolimo. Anksčiau per krizines situacijas bendri Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos karo planai būdavo akylai saugoma paslaptis.

Prezidentas B. Obama nuspendė, kad dabartinėmis aplinkybėmis Jungtinės Valstijos prieš Šiaurės Korėjos tolimojo nuotolio raketas nerengs jokių prevencinių smūgių.

Taip pat paaiškėjo, kad Japonija savo ginkluotosioms pajėgoms nurodė numušti bet kokias Šiaurės Korėjos raketas, paleistas į jos teritoriją.

Japonijos ministras pirmininkas Itsunori Onodera išleido įsaką, pagal kurį Japonijos jūroje bus dislokuoti eskadriniai minininkai su „Aegis“ sistema, aprūpinti gaudomosiomis raketomis, nurodė vienas gynybos pareigūnas.

Šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad sekmadienį paskelbtas įsakas yra šabloniškas ir pernelyg neviešinamas.

„Dėl šio įsako nerengsime spaudos konferencijų, nes Japonija laikosi principo nepasiduoti Šiaurės Korėjos provokacijoms“, - sakė jis.

„Jeigu paskelbsime apie tai viešai ir atskleisime detales, Šiaurės Korėja sužinos dalį mūsų strategijos“, - naujienų agentūrai AFP sakė atstovas spaudai.

Pietų Korėjos prezidentės Park Geun Hye vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kim Jang Soo sekmadienį sakė, kad Šiaurės Korėja šią savaitę gali išbandyti raketą. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos dėl įtampos Korėjos pusiasalyje savo pačių raketos bandymą atidėjo.

Kim Jang Soo sakė, kad raketos bandymas ar kita provokacija gali būti surengti prieš ar po trečiadienio - dienos, iki kurios Šiaurės Korėja pasiūlė užsienio diplomatams palikti Pchenjaną.