„Ataskaitoje apskaičiuota, kad, esant dabartiniam pažangos tempui, prireiks 286 metų, kad būtų panaikintos teisinės apsaugos spragos ir panaikinti diskriminaciniai įstatymai, 140 metų, kad moterys lygiai su vyrais užimtų vadovaujamas pareigas darbovietėse, ir mažiausiai 40 metų, kad būtų pasiektas vienodas atstovavimas nacionaliniuose parlamentuose“, – sakė tyrimą parengusi JT lyčių lygybės ir moterų įgalinimo organizacija „UN Women“.

Tai labai toli nuo tikslo iki 2030 metų pasiekti lyčių lygybę, kaip numatyta JT darnaus vystymosi tiksluose (DVT).

„Pasauliniai iššūkiai, tokie kaip COVID-19 pandemija ir jos padariniai, smurtiniai konfliktai, klimato kaita ir priešinimasis moterų seksualinei bei reprodukcinei sveikatai ir teisėms, dar labiau didina lyčių nelygybę“, – teigiama bendrame „UN Women“ ir JT Ekonomikos ir socialinių reikalų departamento pareiškime.

Apskaičiuota, kad 2022 metų pabaigoje 383 mln. moterų ir mergaičių gyvens itin dideliame skurde, gaudamos mažiau nei 1,90 JAV dolerio pajamų per dieną, o vyrų ir berniukų – 368 mln., sakoma pareiškime, kuriame pažymima, kad tai yra nerimą keliantis neigiamas poslinkis kovojant su skurdu.

Iki 2021 metų pabaigos 44 mln. moterų ir mergaičių buvo priverstinai perkeltos – tai didžiausias kada nors buvęs skaičius, – o daugiau kaip 1,2 mlrd. vaisingo amžiaus moterų ir merginų gyveno šalyse, kuriose ribojama galimybė pasidaryti abortą.

„Labai svarbu mums dabar susitelkti ir investuoti į moteris ir mergaites, kad susigrąžintume ir paspartintume pažangą“, – sakė „UN Women“ direktorė Sima Bahous.

„Duomenys rodo, kad dėl pasaulinių krizių jų gyvenimas neabejotinai pablogėjo – pajamų, saugumo, išsilavinimo ir sveikatos prasme. Kuo ilgiau užtruksime, kol pakeisime šią tendenciją, tuo brangiau tai kainuos mums visiems“, – sakė ji pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)