„Izraelio kariai įvykdė tarptautinių žmogaus teisių ir humanitarinės teisės pažeidimų. Kai kurie iš šių pažeidimų gali prilygti karo nusikaltimams ar nusikaltimams žmoniškumui“, – pareiškime nurodė JT nepriklausomos protestų okupuotoje palestiniečių teritorijoje tyrimo komisijos pirmininkas Santiago Cantonas.

Pasak tyrėjų, Izraelio kariai tyčia šaudė į civilius per palestiniečių demonstracijas, kurių metų žuvo 189 žmonės.

Žmogaus teisių tarybos įgaliota komisija nurodė, kad kariuomenės snaiperiai koviniais šoviniais nušovė ar pašovė daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, tarp kurių yra „realios grėsmės“ nekėlusių civilių.

Komisija pripažino, kad su tomis demonstracijomis prie sieną žyminčios tvoros buvo susijęs reikšmingas smurtas, bet sakė, kad tai neprilygo kovinėms kampanijoms. Tokiu būdu komisija iš esmės atmetė Izraelio pareiškimus dėl palestiniečių ginkluotų grupių „teroristinės veiklos“.

Komisija taip pat kaltino Gazos Ruožą valdantį palestiniečių judėjimą „Hamas“ neužkirtus kelio padegamųjų aitvarų naudojimui protestų metu.

Primename, kad virtinė protestų prie Gazos ruožo pasienio kilo po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas perkėlė JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę, taip pripažindamas ją Izraelio sostine.

Šis veiksmas išprovokavo didelę nepasitenkinimo bangą Palestinoje. Izrelis teigia, kad minia protestuotojų bandė prasiveržti pro sieną, todėl buvo panaudota jėga protestams malšinti.

Izraelis atmeta „šališką“ JT tyrimą

Izraelis atmetė ketvirtadienį paskelbtas Jungtinių Tautų tyrimo išvadas dėl jo karių atsako į į 2018 metų protestus Gazos Ruože ir pavadino jas „priešiškomis, melagingomis ir šališkomis“.

„Izraelis visiškai atmeta šią ataskaitą“, – sakoma užsienio reikalų ministro Israelio Katzo pareiškime.

JT įgaliota Nepriklausoma protestų okupuotoje palestiniečių teritorijoje tyrimo komisija anksčiau ketvirtadienį paskelbė, jog Izraelis reaguodamas į 2018 metų protestus Gazos Ruože galėjo įvykdyti nusikaltimų žmoniškumui, nes esama įrodymų, kad snaiperiai taikėsi į aiškiai atpažįstamus vaikus, sveikatos apsaugos darbuotojus ir žurnalistus.

„Jokia institucija negali panaikinti Izraelio teisės į savigyną ir jo pareigos ginti savo gyventojus bei sienas nuo smurtinių atakų“, – pabrėžė I. Katzas,