Uždaras posėdis truko kiek daugiau nei valandą, o jį surengti paprašė JAV, pastaraisiais metais ne taip dažnai rodžiusios tokią iniciatyvą, Prancūzija ir Didžioji Britanija.

Posėdžio tikslas buvo įvertinti Šiaurės Korėjos šios savaitės pradžioje paleistą, pasak Pchenjano pareigūnų, hipergarsinę raketą.

Penktadienį šalies valstybinė žiniasklaida pranešė, kad šalis sėkmingai išbandė naują priešlėktuvinę raketą.

„Prancūzija norėjo viešo pareiškimo, tačiau Rusija ir Kinija pareiškė, kad tam netinkamas laikas ir kad joms reikia daugiau laiko situacijai išanalizuoti“, – naujienų agentūrai AFP teigė vienos Saugumo Tarybos narės diplomatas.

Diplomatai iš Prancūzijos – norėję, kad Taryba paskelbtų pareiškimą – neskubėjo pateikti komentarų.

2017 metais buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos nurodymu Saugumo Taryba tris kartus skelbė griežtas ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjai, kai ši surengė branduolinį bandymą ir keletą įprastų raketų bandymų. Taryba kiekvieną kartą vienbalsiai pritarė sankcijoms.

Visgi nuo tada Tarybai nepavyko pasiekti bendros pozicijos dėl branduoliniu ginklu ginkluotos Šiaurės Korėjos.

Kelis kartus Kinija – pagrindinė Pchenjano sąjungininkė – ir Rusija bergždžiai prašė iš dalies panaikinti sankcijas Šiaurės Korėjai.

Jau aštuonis mėnesius einančio pareigas dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija dar nepaskelbė aiškios strategijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„Pasak jų, jie vis dar svarsto strategiją“, – teigė vienos Saugumo Tarybos narės ambasadorius.

Diplomatas skundėsi, kad JAV vangumas imtis veiksmų pastebimas ir kitais tarptautiniais klausimais, pavyzdžiui, klausimais dėl Artimųjų Rytų ir Vakarų Sacharos.