JT humanitarinės pagalbos agentūra OCHA pranešė, kad per pirmuosius šešis 2023 metų mėnesius okupuotoje teritorijoje užfiksavo 591 su naujakuriais susijusį incidentą, per kurį nukentėjo palestiniečiai, buvo padaryta žala turtui, arba ir viena, ir kita.

„Tai yra vidutiniškai 99 incidentai kiekvieną mėnesį ir 39 proc. daugiau, palyginti su visų 2022 metų mėnesio vidurkiu, kuris siekia 71“, – žurnalistams Ženevoje sakė atstovas spaudai Jensas Laerke.

Ir tai atsitiko po to, kai „tokių incidentų skaičius 2022 metais jau buvo didžiausias nuo 2006-ųjų, kai pradėjome juos registruoti“, – sakė jis.

Izraelis okupavo Vakarų Krantą 1967 metais, per Šešių dienų karą. Neskaitant aneksuotos Rytų Jeruzalės, šioje teritorijoje gyvena beveik trys milijonai palestiniečių ir apie 490 tūkst. izraeliečių, kurie gyvena gyvenvietėse, pagal tarptautinę teisę laikomose neteisėtomis.

Nuo praėjusių metų pradžios čia įvyko virtinė palestiniečių išpuolių prieš izraeliečius, taip pat Izraelio naujakurių smurtas prieš palestiniečių bendruomenes.

J. Laerke perspėjo, kad palestiniečių beduinų ir kitos piemenų bendruomenės yra ypač pažeidžiamos.

Pasak jo, nuo 2022 metų pradžios OCHA užfiksavo mažiausiai 399 žmonių iškraustymą iš septynių palestiniečių piemenų bendruomenių, vykstant naujakurių smurtui. Trys iš šių bendruomenių visiškai ištuštėjo, o kitose liko tik kelios šeimos, sakė jis.

„Dažniausiai nurodoma išvykimo priežastis – naujakurių veikla, įskaitant smurtą ir gyvenviečių plėtrą, dėl kurios piemenys netenka ganyklų“, – sakė J. Laerke, pridurdamas, kad taip pat buvo minimi Izraelio valdžios grasinimai nugriauti namus ir sunaikinti kitą turtą.

Nors kai kurioms iš perkeltųjų bendruomenių pavyko likti kartu, daugelis jų buvo išsklaidytos.

OCHA pradėjo skubų 60-ies palestiniečių piemenų bendruomenių, kurias tiesiogiai paveikė blogėjanti padėtis, humanitarinių poreikių vertinimą, sakė J. Laerke. Jis pabrėžė, kad „pagal tarptautinę teisę Izraelio gyvenvietės yra neteisėtos“, taip pat „didina humanitarinius poreikius dėl savo poveikio pragyvenimo šaltiniams, aprūpinimui maistu ir galimybėms gauti svarbiausias paslaugas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)