Nuo atakų ir mūšių Ukrainoje į kaimynines šalis pabėgo beveik 8 mln. žmonių, pirmadienį Saugumo Tarybai Niujorke sakė JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) vadovas. Dar 5,3 mln. ukrainiečių tapo pabėgėliais savo šalyje.

17,6 mln. arba beveik 40 proc. Ukrainos gyventojų reikalinga humanitarinė pagalba. M. Griffithsas paskelbė, kad dar vasarį Ženevoje pristatys šių metų humanitarinės paramos Ukrainai planą. Jam įgyvendinti esą reikalingi 3,9 mlrd. dolerių (apie 3,6 mlrd. eurų).

Oficialiais JT duomenimis, per karą žuvo daugiau kaip 7 000 civilių. Tačiau tikrasis mirčių skaičius neabejotinai yra didesnis, kalbėjo pareigūnas. Jis atkreipė dėmesį ir į daugybę žmonių, kurie dienas ar savaites praleidžia rūsiuose, taip saugodamiesi nuo bombų. Sunaikinta didelė dalis infrastruktūros, įskaitant mokyklas, gyvenamuosius namus ar ligonines, taip pat ištisi miestai ir kaimai. „Nėra ženklų, kad smurtas mažėtų“, – pažymėjo M. Griffithsas.

Rusija kaimyninę šalį užpuolė 2022 metų vasario 24 dieną, Šis karas, JT Pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenimis, sukėlė didžiausią pabėgėlių bangą nuo Antrojo pasaulinio karo. M. Griffithsas pažymėjo ištvermę ukrainiečių, kurie nepaisant karo ir smurto liko šalyje. Kartu jis pridūrė, kad civiliniai taikiniai negali būti atakuojami.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją