"Blogas elgesys su palestiniečių vaikais Izraelio karinės sulaikymo sistemos (įstaigose) atrodo plačiai paplitęs, sisteminis ir institucionalizuotas", - sakoma 22 puslapių UNICEF ataskaitoje pavadinimu "Vaikai Izraelio karinėse sulaikymo įstaigose".

Per praeitą dešimtmetį Izraelio pajėgos suėmė, tardė ir teisė apie 7 tūkst. vaikų, kurių amžius - 12-17 metų, daugiausiai berniukų, nustatė UNICEF, pažymėjęs, jog šis skaičius atitinka "vidutiniškai du vaikus per dieną".

Duomenys apie laikotarpį nuo sausio pabaigos rodo, kad šiuo metu arešte laikomi 233 vaikai, iš jų 31 - jaunesnis nei 16 metų.

"Izraelis - vienintelė vieta pasaulyje, kur suimtas vaikas stoja prieš karinį tribunolą", - sakė UNICEF regioninis patarėjas vaikų apsaugos reikalams Jeanas Nicolas Beuze'as.

"To nebūna kitose šalyse, (išskyrus) išimtis, - jis sakė žurnalistams. - Vaikas yra civilis."

Atsakydamas Izraelis pareiškė, kad pateikė UNICEF medžiagą, kurią Vaikų fondas panaudojo savo ataskaitoje, ir pažadėjo dirbti, kad būtų įgyvendinti jo pasiūlymai.

"Izraelis išnagrinės išvadas ir dirbs, kad jos būtų įgyvendintos, tęsiant bendradarbiavimą su UNICEF, kurio darbą vertiname ir gerbiame", - sakoma URM pranešime.

Dauguma nepilnamečių buvo suimti už akmenų svaidymą.

Nors 12-13 metų vaikams negali būti skirtas ilgesnis nei šešių mėnesių areštas, bausmės dramatiškai sugriežtėja nuo 14 metų - paaugliai gali būti pasiųsti už grotų net 10-20 metų, pažymėjo UNICEF.

Daugelis suimtų vaikų būdavo "agresyviai žadinami naktį, apsupti daugelio ginkluotų karių, ir prievarta gabenami į tardymo centrą, surišti ir užrištomis akimis, neleidžiant miegoti ir laikant didelės baimės būsenoje".

Pakeliui į tardymo centrą kai kurie vaikai patirdavo fizinį arba žodinį smurtą, būdavo skausmingai tramdomi; jiems tekdavo kęsti troškulį ir badą, taip pat nebūdavo leidžiama naudotis tualetu.

UNICEF paskelbė neradęs įrodymų, jog kurį nors iš suimtųjų "per apklausą būtų lydėjęs advokatas arba šeimos narys". JT agentūra pridūrė, kad tie vaikai būdavo "retai informuojami apie savo teises".

"Kvočiant derinamas bauginimas, grasinimai ir fizinis smurtas - su aiškiu tikslu priversti vaikus prisipažinti", - pažymėjo tyrėjai.

Dauguma jų galiausiai prisipažindavo, pasirašydami pažymas hebrajų kalba, kurią menkai tesuprasdavo.

Nagrinėjant daugelį bylų, pagrindiniai įkalčiai prieš juos būdavo jų pačių prisipažinimai, kurie "daugeliu atveju būdavo išgaunami spaudžiant".

Ataskaitoje sakoma, kad tyrėjai pastebėjo tam tikrą padėties pagerėjimą: 2010 metais Izraelis įvedė naujas taisykles, apribojančias rankų pančių naudojimą, o dar po metų padidino brandos amžių nuo 16 iki 18 metų, nors šis pakeitimas niekaip nepaveikė bausmių skyrimo taisyklių.

Pernai Izraelis sutrumpino ilgiausio vaikų ikiteisminio arešto trukmę nuo aštuonių iki keturių dienų. Nuo ateinančio mėnesio 12-13 metų vaikus bus leidžiama suimti ne ilgiau nei parai, o vyresnius nei 14 metų - dviem paroms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)