Praėjus vos kelioms savaitėms po nesėkmingo pirmojo bandymo vadovauti valdantiesiems toriams, R. Sunakas gali pasiekti stulbinantį likimo posūkį ir laimėti lyderio postą jau pirmadienio popietę po netikėto ekspremjero B. Johnsono žingsnio vėlyvą sekmadienio popietę.

Ketvirtadienį atsistatydinus lyderei Liz Truss, naujose varžybose dėl ministro pirmininko posto kandidatai turi užsitikrinti mažiausiai 100 konservatorių parlamento narių palaikymą iki pirmadienio 14 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

Šią ribą R. Sunakas peržengė dar penktadienio vakarą, prieš paskelbdamas apie savo kandidatūrą sekmadienį ir surinkdamas beveik 150 viešų torių įstatymų leidėjų nominacijų.

Anot pranešimų, šeštadienį B. Johnsonas ir R. Sunakas surengė pokalbį, besitęsusį iki vėlyvo vakaro.

Pranešama, kad buvęs lyderis sekmadienį taip pat kalbėjosi su ministrų kabineto nare Penny Mordaunt, kuri, kaip teigiama, atmetė jo raginimus jį paremti, pažymėdama, kad jos šalininkai greičiau rinktųsi palaikyti R. Sunaką.

B. Johnsonui pasitraukus iš lenktynių – dar net oficialiai nepaskelbus apie savo kandidatūrą – vienintele kita patvirtinta pretendente liko P. Mordaunt.

Tačiau jai sunkiai sekasi įgyti palaikymą – ją viešai palaiko vos kelios dešimtys rėmėjų tarp kolegų parlamento narių. P. Mordaunt, manoma, patirs vis didesnį spaudimą atsisakyti savo kandidatūros į lyderius ir greitai baigti varžybas, JK susiduriant su daugybe krizių.

Jei 49-erių metų politikė atsilaikys ir surinks 100 nominacijų, varžybų nugalėtojas bus išrinktas vėliau šią savaitę, internetu nubalsavus apie 170 tūkst. partijos narių. Tuo atveju rezultatai būtų paskelbti penktadienį.

Vos prieš du mėnesius toriai išrinko L. Truss, o ne R. Sunak, kuris turėjo didesnį parlamento narių palaikymą. P. Mordaunt yra populiari tarp paprastų žmonių.

Tačiau pirmiausia 357 torių parlamento nariai pirmadienį nuo 15 val. 30 min. vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku iki 17 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku surengs „orientacinį“ balsavimą, kad išsiaiškintų, kuris kandidatas turi didžiausią paramą susiskaldžiusioje parlamentinėje partijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją