Senatorius trečiadienį skaitė paskaitą Vilniaus universitete, kurioje išsakė savo požiūrį į Europos valstybių ir JAV bendradarbiavimą, aptarė politinę situaciją Rusijoje, Ukrainoje, Moldovoje, Baltarusijoje bei Artimuosiuose Rytuose.

„Dabar ne laikas sumažinti spaudimą A. Lukašenkai, dabar laikas jį padidinti. JAV ir Europos Sąjunga turi stiprinti savo bendradarbiavimą ir kartu spausti A. Lukašenką paleisti politinius kalinius bei surengti laisvus ir teisingus rinkimus“, - paskaitoje sakė senatorius.

„Geriausia būtų suvienyti spaudimą iš išorės ir iš vidaus, ypač iš vieningos politinės baltarusių opozicijos. Esama mažai vilties, kad būsimi parlamento rinkimai Baltarusijoje bus patikimi, tačiau Baltarusijos opozicijai tai svarbi galimybė kalbėti vienu balsu, atskleisti sistemos ydas ir pradėti reikalauti tikro perėjimo į demokratiją“, - kalbėjo senatorius.

J. McCainas į Lietuvą atvyko dalyvauti Demokratijų bendrijos parlamentinio forumo tarptautinėje konferencijoje.

Lietuvą vadino šeimos nare

Savo kalbą Vilniaus universitete senatorius pradėjo prisiminęs, kad Demokratijų bendrijos parlamentinio forumo konferencijoje jis dalyvaus gegužės 3 dieną, kuri Lenkijoje ir Lietuvoje minima kaip Gegužės 3-iosios Konstitucijos diena. Pasak J. McCaino, ši Konstitucija tuo laikotarpiu buvo viena moderniausių visoje Europoje, nes joje dekonstruojama absoliuti monarchija bei įtvirtinamas valdžių atskyrimo principas.

J. McCainas sako apie Lietuva sužinojęs dar būdamas mažas berniukas, kai JAV nepriklausomybės dieną gatvėse vykdavo paradai, kuriuose galėdavai pamatyti daugybę vėliavų.

„Dar tik prasidedant Šaltajam karui, kai buvau mažas berniukas, minint JAV nepriklausomybės dieną matydavau įvairiausių vėliavų paradą. Atsimenu, klausiau mamos, kokių šalių vėliavos čia rodomos. Ji atsakė, kad tai užgrobtų tautų vėliavos, tokių kaip Lietuva ir jos kaimynai, kurie atsidūrė už „geležinės uždangos“, - teigė senatorius.

Vienas įtakingiausių respublikonų politikų tikino, kad JAV ir Lietuvos ryšiai yra kaip niekada stiprūs bei paneigė dažnai girdimą nuomonę, jog Baltuosiuose rūmuose ėmus šeimininkauti demokratui Barackui Obamai Amerika savo žvilgsnį nukreipė į Artimuosius Rytus bei Aziją.

„Žinau, kad yra manančių, jog JAV nukreipė savo žvilgsnį į Artimuosius Rytus bei Aziją, bet Amerika neapleido ir Europos, ypač Centrinės Europos šalių, tokių kaip Lietuva. Leiskite man pasakyti aiškiai: mūsų partnerystė su Lietuva ir Europa yra neišskiriama. Tai ne vien tik JAV prezidento įsipareigojimas, tokios pat nuomonės laikosi ir Kongresas, rinktas Amerikos žmonių. Šis įsipareigojimas yra nulemtas ne bendrų mūsų interesų, bet bendrų idealų, bendros istorijos. Kitaip tariant, esame šeima, o mes niekada neapleidžiame savo šeimos narių“, - teigė J. McCainas.

Išgyrė Gruziją

Respublikonų politikas taip pat užtikrino, jog JAV neužmiršo demokratijos plėtros idėjos. Jis nuosekliai įvardijo daugelį Rytų Europos valstybių kamuojančių problemų bei išsakė JAV poziciją. Vertinti demokratijos padėtį jis pradėjo nuo Moldovos, kuri po dvejų su pusės metų konstitucinės krizės išsirinko prezidentą – juo tapo 69-erių metų teisininkas Nicolea Timofti.

J. McCainas negailėjo pagyrų Gruzijai, kuri, jo nuomone, puikiai kovoja su korupcija bei „išlaisvina žmonių talentus“. Tiesa, senatorius pabrėžė, kad Gruzijos laukia iššūkis institucionalizuoti demokratiją – kaip Gruzijai tai sekasi, anot jo, paaiškės per kitais metais vyksiančius parlamento rinkimus.

Respublikonų atstovas, be kita ko, pabrėžė, jog JAV turi pasirašyti laisvos prekybos sutartį su Gruzija, o NATO ir JAV – aprūpinti šią šalį ginkluote, kad prireikus ji galėtų tinkamai gintis.

Kaip žinoma, 2008 m. rugpjūtį tarp Rusijos ir Gruzijos kilo karinis konfliktas: Rusija pasinaudojo Gruzijos konfliktu su separatistine Pietų Osetija ir įvedė savo pajėgas į šį regioną, taip pat Abchaziją ir net šerdinę Gruzijos teritoriją. Konfliktas buvo sureguliuotas, tačiau Abchazija ir Pietų Osetija pasiskelbė esančios nepriklausomos.

Ukrainą reikia priversti pasirinkti, kur ji eina

Kalbėdamas apie Ukrainą, J. McCainas negailėjo šiai šaliai kritikos dėl buvusios premjerės Julijos Tymošenko persekiojimo. Pasak senatoriaus, Ukrainoje demokratijos mažėja, o korupcija auga. Jis pabrėžė, kad būtent dėl J. Tymošenko įkalinimo Europos Sąjunga nepasirašė Asociacijos sutarties su Ukraina.

„Neseniai pasirodžiusios J. Tymošenko fotografijos buvo trikdančios ir nemalonios, jos tikrai kelia labai rimtų klausimų apie jos būklę. Jai tikrai reikia kvalifikuotos medikų priežiūros“, - sakė J. McCainas.

„Galų gale Ukraina turi pasirinkti arba, tiksliau, turi būti priversta pasirinkti vieną iš dviejų tarpusavyje prieštaraujančių kelių. JAV remia kuo stipresnius Ukrainos ir Europos Sąjungos ryšius, ypač ekonominius, tačiau mes labai tikimės, kad Europa aiškiai pasakys Ukrainos vyriausybei, jog Ukraina negali siekti glaudesnio bendradarbiavimo su Europa, kol dabartinė vyriausybė selektyviai persekios savo oponentus ir juos kalins“, - sakė senatorius.

V.Putinas susidurs su naujomis aplinkybėmis

Aptardamas padėtį Rytų Europije, J.McCainas minėjo ir Vladimiro Putino išrinkimą Rusijos prezidentu trečiai kadencijai po pertraukos. Anot senatoriaus, ką lems V. Putino sugrįžimas į prezidento postą, žino tik pats V. Putinas, tačiau jis teigė manąs, kad šis Rusijos politikas savo šalyje susidurs su naujomis aplinkybėmis, tai yra išaugusia visuomenės savimone.

„Kitą savaitę V. Putinas bus inauguruotas Rusijos prezidentu. Ši padėtis palanki spekuliacijoms apie tai, ką jis darys grįžęs į šį postą. Be paties V. Putino, aš abejoju, ar kas nors tikrai tai žino, aš tai tikrai ne, nors turiu nuojautą, pagrįstą praeities patirtimi“, - teigė senatorius.

Jo teigimu, gali būti, kad visuomenės nepasitenkinimas korupcija bei pareigūnų savivale privers permainų vėjus atsigręžti ir į Rusiją. Senatorius priminė Rusijos kalėjime nužudyto teisininko Sergejaus Magnickio atvejį, sukrėtusį ne tik Vakarus, bet ir Rusijos visuomenę.

„Gigantišką korupciją atskleidusio Rusijos mokesčių teisininko S. Magnickio atvejis, kai jis buvo įkalintas ir nužudytas Rusijos pareigūnų, pažadino visos šalies sąmonę. Ir ne tik šalies, viso pasaulio. Neapsikentę nežabota valstybės galia, rusai pasipylė į gatves“, - kalbėjo J. McCainas.

Senatoriaus nuomone, visuomenės nepasitenkinimas jau davė savo vaisių – opozicijos atstovams jau nebedraudžiama registruoti politinių partijų ir veikiausiai galės dalyvauti savivaldos rinkimuose.

J. McCainas taip pat išreiškė viltį, jog V. Putinas bendradarbiaus su NATO bei JAV, gerbs mažesniuoius kaimynus ir atsisakys remti kruviną Sirijos diktatorių Basharą al-Assadą.