Po B. Johnsono neskelbto vizito į Ukrainos sostinę Londonas paskelbė, kad Jungtinė Karalystė Ukrainai perduos 120 šarvuotų transporto priemonių ir naujas raketų sistemas, skirtas naikinti laivus.

Susitikęs su V. Zelenskiu JK premjeras gyrė ukrainiečių pasipriešinimą ir teigė, kad Vakarai griežtins sankcijas Maskvai.

„Manau, kad ukrainiečiai parodė liūto narsą, o jūs, Volodymyrai, pademonstravote to liūto riaumojimą. JK ir kitos valstybės tieks įrangą, technologijas, žinias, žvalgybos duomenis tam, kad į Ukrainą daugiau niekada nebūtų įsiveržta. Tam, kad Ukraina būtų sustiprinta ir apsaugota, kad Ukraina niekada nebebūtų bauginama, niekada nebebūtų šantažuojama, kad jai niekada nebūtų taip grasinama“, – pareiškė B. Johnsonas.

Naujausias paramos paketas žymiai padidins JK karinę pagalbą Ukrainai. Apie jį pranešta praėjus dienai po to, kai B. Johnsonas pažadėjo ginklų už 100 mln. svarų, įskaitant prieštankinius ir priešlėktuvinius ginklus bei vadinamuosius „dronus mirtininkus“.

JK nusprendė suteikti ir priešlaivines raketas po to, kai šalies karinė žvalgyba paskelbė, kad Rusijos karo laivai ir toliau leidžia sparnuotąsias raketas, taip paremdami žemės pajėgų veiksmus regione.

Daugiau informacijos apie šarvuotų automobilių perdavimą iš karto nebuvo žinoma, tačiau penktadienį lankydamasis Rumunijoje JK gynybos sekretorius Benas Wallace‘as užsiminė, kad tai būtų šešiaračiai šarvuoti automobiliai „Mastiff“.

Ukraina Vakarų prašė skubiai suteikti daugiau ginklų, įskaitant šarvuočių, nes Donbase laukiama rusų puolimo.

B. Johnsonas taip pat sakė, kad Kyijvą puolusios Rusijos pajėgos patyrė pralaimėjimą, o jų atsitraukimas buvo taktinis, kad pajėgos būtų permestos ir toliau mėgintų pulti Rytuose.

Jungtinės Karalystės premjeras griežtai pasmerkė karo nusikaltimus, kurie išaiškėjo besitraukiant rusų pajėgoms. Ukraina pranešė, kad daugybė žmonių buvo sušaudyta.

„Manau, tai, ką V. Putinas padarė tose vietose kaip Buča ir Irpinė, jo karo nusikaltimai visam laikui suteršė jo reputaciją ir jo valdžios reputaciją“, – pareiškė B. Johnsonas.

JK gynybos ministerija paskelbė, kad atsitraukdami Rusijos kariai paliko įrodymų apie civilių žudynes. Naujausiame žvalgybos pranešime teigiama, kad rasta masinių kapaviečių, žmonės buvo naudojami kaip gyvieji skydai ir žuvo, o civilinė infrastruktūra buvo užminuota.

V. Zelenskis dėkojo už JK ryžtingą ir reikšmingą paramą Ukrainai ir ragino kitus Vakarų sąjungininkus didinti spaudimą Maskvai.

„Turime spausti sankcijomis. Atėjo laikas įvesti visišką embargą Rusijos energetikos resursams. Reikia tiekti daugiau ginklų (Ukrainai)“, – sakė šalies prezidentas.

Be karinės paramos, JK premjeras taip pat patvirtino tolesnę ekonominę paramą, užtikrinančią papildomą 500 mln. JAV dolerių paskolą iš Pasaulio banko. Po šio žingsnio JK paskolų garantijos sieks 1 mlrd. JAV dolerių.

Dėl saugumo priežasčių Londonas atsisakė komentuoti premjero B. Johnsono kelionės į Kyjivą smulkmenas. Kelionė sutapo su Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio vizitu, kuris taip pat kalbėjosi su V. Zelenskiu. O Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen Ukrainos sostinėje lankėsi penktadienį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės