Šie skaičiai pateikti praėjus kelioms dienoms po to, kai po mėnesius trukusių ginčų parlamente įstatymu buvo įtvirtintas planas, kuriuo siekiama atgrasyti mažais laiveliais iš šiaurės Europos atvykstančius migrantus.

Ruanda „iš principo“ sutiko priimti 5 700 migrantų, jau esančių Jungtinėje Karalystėje, pirmadienį vakare atskleidė Vidaus reikalų ministerija. Iš jų 2 143 „gali būti sulaikyti“ prieš juos ten nuskraidinant, teigia ji.

Likusius suras teisėsaugos institucijos, antradienį sakė sveikatos apsaugos sekretorė Victoria Atkins, paklausta apie 5 700 deportacijai numatytų migrantų.

„Tikimės, kad tą grupę žmonių deportuosime... iki metų pabaigos, – sakė ji televizijai „Sky News“. – Jei kas nors nepraneša, kaip turėtų padaryti... jie bus surasti.“

Migrantai, atvykę į JK nuo 2022 metų sausio iki praėjusių metų birželio mėnesio, gali būti laikomi nepriimtinais ir išsiunčiami į Ruandą, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Pasak oficialios statistikos, per šį 18 mėnesių laikotarpį daugiau kaip 57 000 žmonių į šalį atvyko laiveliais ir valtimis, perplaukę Lamanšo sąsiaurį. Šis skaičius rodo, kokio masto iššūkis kyla bandant sustabdyti neteisėtai atvykstančius asmenis ir koks ribotas yra ginčytinas vyriausybės planas dalį jų išsiųsti į Ruandą.

Pagal šią schemą, kuri JK mokesčių mokėtojams kainuos šimtus milijonų svarų sterlingų, jų prieglobsčio prašymus nagrinės Kigalis. Jei jų prašymai bus patenkinti, jiems bus leista pasilikti Ruandoje ir jie negrįš į JK.

Ruanda, šalis Afrikos Didžiųjų ežerų regione, kurioje gyvena 13 mln. žmonių, laikoma viena stabiliausių žemyno šalių ir yra giriama už modernią infrastruktūrą.

Tačiau žmogaus teisių gynimo organizacijos kaltina ilgametį prezidentą Paulą Kagame, kad jis yra sukūręs šalyje baimės atmosferoje ir valdo slopindamas opoziciją bei žodžio laisvę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)