Ch. Whitty teigė, kad Londonas jau informavo Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) apie padarytas išvadas.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas pirmadienį pranešė, kad mokslininkai Pietų Anglijoje nustatė „naują atmainą“, kuri gali lemti spartesnį infekcijos plitimą.

Šį mėnesį Didžiojoje Britanijoje padaugėjo COVID-19 užkrato ir hospitalizavimo atvejų, o ministras pirmininkas Borisas Johnsonas šeštadienio popietę turėtų dalyvauti spaudos konferenciją, skirtą padėčiai aptarti.

Pranešama, kad artėjant Kalėdoms ministras pirmininkas gali paskelbti naujus kelionių Londono regione ir pietryčių Anglijoje apribojimus.

„Dėl spartaus naujosios atmainaus plitimo, preliminarių modeliavimo duomenų ir sparčiai didėjančio sergamumo pietryčiuose, [Vyriausybei patarianti ekspertų grupė] daro prielaidą, kad minėta atmaina gali plisti greičiau“, – teigė Ch. Whitty.

„Informavome PSO“, – pranešė jis ir pridūrė: „Nėra jokių įrodymų, leidžiančių manyti, kad naujoji atmaina sukelia didesnį mirtingumą arba kad ji daro įtaką vakcinoms ir gydymui, nors bus atliekami tyrimai, siekiant tuo įsitikinti.“

Ch. Whitty įspėjo, kad, remiantis naujai surinktais įrodymais, „kaip niekad svarbu“ visuomenei daryti viską, kas įmanoma, kad sumažėtų viruso perdavimas.

Penktadienį JK vyriausybė pranešė apie 28 507 naujus COVID-19 užkrato atvejus per parą. Praėjusią savaitę užkrato atvejų skaičius išaugo 40,9 proc., palyginti su savaite anksčiau.

Jungtinėje Karalystėje bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 1,98 milijono.

Po Kalėdų Velse ir Šiaurės Airijoje vėl bus įvestas karantinas.

B. Johnsonas neatmeta ir karantino Anglijoje galimybę, nors penktadienį pažymėjo: „Labai tikimės, kad pavyks išvengti kažko panašaus“.

„Visgi realybė yra ta, kad per pastaruosius keletą savaičių infekcijos lygis labai išaugo“, – teigė jis.