R. Sunakas pasinaudojo Italijos konservatorių ir dešiniųjų pažiūrų atstovų susibūrimu, kad griežtai įspėtų apie nelegalios migracijos keliamą grėsmę, ir užsiminė, kad gali prireikti keisti pasaulines pabėgėlių taisykles.

Per vienos dienos vizitą į Romą R. Sunakas susitiko su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni, su kuria jį sieja glaudūs partnerystės ryšiai.

Jie taip pat kalbėjosi su Albanijos ministru pirmininku Edi Rama, dar vienu sąjungininku, taip pat siekiančiu pažaboti nelegalią migraciją.

R. Sunako biuras Dauningo gatvėje Nr. 10 pranešė, kad po derybų R. Sunakas ir G. Meloni susitarė bendrai finansuoti projektą, pagal kurį abi šalys „skatins ir padės savanoriškai grįžti“ šiuo metu Tunise įstrigusiems migrantams.

Tunisas ribojasi su Italija kitoje Viduržemio jūros pusėje ir pritraukia daugybę migrantų iš įvairių Afrikos šalių, kurie nuo čia pradeda savo kelionę į Europą.

Sakydamas kalbą G. Meloni partijos „Italijos broliai“ („Fratelli d'Italia”) surengtame renginyje „Atreju“, R. Sunakas teigė, kad norint apsaugoti šalių sienas reikia radikalių sprendimų, tokių kaip jo Ruandos planas.

„Priešai“ nori pasinaudoti migracija kaip „ginklu“, sakė jis ir pridūrė: „Jei nesiimsime spręsti šios problemos, jų skaičius tik didės. Visa tai supurtys mūsų šalis ir mūsų galimybes padėti tiems, kuriems mūsų pagalbos reikia labiausiai.“

„Jei dėl to turime atnaujinti savo įstatymus ir vesti tarptautinį pokalbį, kad pakeistume pokario prieglobsčio sistemą, privalome tai padaryti. Jei dabar neišspręsime šios problemos, laivai ir toliau plauks, o jūroje bus prarasta dar daugiau gyvybių.“

Tokia retorika pasigirdo tuo metu, kai griežtosios linijos šalininkai torių dešinėje spaudžia R. Sunaką blokuoti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) ir JT pabėgėlių konvencijos įsikišimą, stengiantis sustabdyti Lamanšo sąsiaurio kirtimą.

Jis taip pat negailėjo šiltų pagyrų G. Meloni, Dauningo gatvei patvirtinus, kad Jungtinė Karalystė prisijungs prie jos sudaryto Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių aljanso „Rome Process“ („Romos procesas“), kuriuo siekiama šalinti pagrindines migracijos priežastis.

Ši kalba nuskambėjo tą pačią savaitę, kai R. Sunakas žengė dar vieną žingsnį į priekį siekdamas atgaivinti Ruandos schemą, kurią Aukščiausiasis Teismas pripažino neteisėta.

Vienas iš pagrindinių ministro pirmininko prioritetų yra sustabdyti laivelių plaukimą per Lamanšą. Šeštadienį paskelbtais Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, penktadienį septyniais laiveliais Lamanšą perplaukė 292 žmonės. Patvirtinta, kad per penktadienį įvykusį incidentą vienas migrantas mirė, o kito būklė buvo kritinė.

Šešėlinis imigracijos ministras Stephenas Kinnockas teigė, kad ministrui pirmininkui „dar ne per vėlu“ atsisakyti Ruandos plano.

Dauningo gatvės pareiškime teigiama, kad R. Sunakas, G. Meloni ir E. Rama „sutiko, kad labai svarbu kovoti su nelegalios migracijos rykšte ir kad šį klausimą reikia spręsti skubiai“.

„Jie sutiko, kad norint sugriauti neteisėtai žmones gabenančių asmenų modelį ir susigrąžinti judėjimo į Europą ir per ją kontrolę, reikia novatoriškų struktūrinių sprendimų, tokių kaip Jungtinės Karalystės Ruandos politika.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)