Rusija iš tikrųjų turi savo konstituciją, ir, kad ir kaip sunku būtų tuo patikėti, Vladimiras Putinas su savo gauja neįprato jos pažeisti (jie veikė aplinkui, iš esmės keisdami jos dvasią, bet tai kas kita).

Jei V. Putinas mirtų, lauktų aiški trumpalaikė procedūra: prezidento pareigas laikinai pradėtų eiti Rusijos ministras pirmininkas. Rusijoje nėra viceprezidento pareigybės. Kai B. Jelcino pavaduotojas surengė prieš jį perversmą, 1993 metais perrašant konstituciją, šios pareigos Rusijos politinėje sistemoje buvo panaikintos.

V. Putino komanda gerai žino šį konstitucijos straipsnį, nes būtent taip 1999 metais atsistatydinus B. Jelcinui, V. Putinas tapo laikinuoju prezidentu. Tokiu atveju prezidento pareigas tektų perimti Dmitrijui Medvedevui, kuris jau buvo prezidentu per trumpą V. Putino pertrauką nuo 2008 iki 2012 metų.

D. Medvedevas šaliai galėtų vadovauti 90 dienų, per kurias reikėtų surengti naujus prezidento rinkimus. Daugiau nieko ypatinga jis negalėtų nuveikti: Rusijos konstitucija draudžia laikinajam prezidentui atšaukti įstatymus ar kažką keisti referendumo keliu.

Įdomiausia, kas būtų toliau.

Kas dalyvautų naujuose rinkimuose?

D. Medvedevas yra žinomas asmuo. Jis jau buvo užėmęs prezidento postą ir nėra nepopuliarus. Jis taip pat yra gerai žinomas Vakaruose. (Būtent D. Medvedevui per skandalingai pagarsėjusį pokalbį JAV prezidentas Barackas Obama neapdairiai pažadėjo būti lankstesnis.)

Sunku įsivaizduoti, kas dar galėtų pretenduoti į prezidento postą, bet daug kas priklauso nuo to, kiek ilgai V. Putinas sirgtų. Jei tai būtų tokia staigi krizė kaip insultas, prasidėtų daug derybų, įskaitant susitarimus dėl neliečiamybės, pinigų judėjimo ir bendrus abipusius pažadus, kas ko nepersekios.

Tokiu atveju veikiausiai laimėtų D. Medvedevas, kuris akivaizdžiai buvo nustumtas į šoną, kai į valdžią sugrįžo V. Putinas. Tačiau jis, kaip ministras pirmininkas ir buvęs prezidentas, žino daug paslapčių ir kas yra skolingas už daugiau kaip kelias paslaugas.

Jei V. Putinas sirgtų jau kurį laiką ir tai būtų į vėžį panaši žaidimo pabaiga, tuomet scenarijus būtų kitoks ir šie susitarimai veikiausiai jau būtų sudaryti iš anksto.

Turbūt sulauktume, kaip įprasti įtariamieji iš saugumo ir kariuomenės pajėgų stumdosi kėdes, kol pagal ankstesnę tvarką būtų organizuojamas naujų rinkimų farsas. Tokiu atveju naujai kadencijai veikiausiai vėl būtų išrinktas D. Medvedevas, nors jo pozicijos būtų silpnesnės, nes susitarimai būtų sudaryti dar tuo metu, kai V. Putinas buvo gyvas ir sveikas.

Galiausiai, jeigu tai tikrai buvo perversmas, tuomet sudėtinga numatyti, kas ką areštuos.

„Ar V. Putinas savo neatsakingomis kalbomis, tarkime, apie branduolinį ginklą, taip išgąsdino aplink jį esančius žmones, kad jie nusprendė jį pašalinti, kol jis jų nenužudė ir nepavertė Rusijos dykyne?

Tokia versija abejotina. Kai kurie V. Putino generolai yra ne mažesni griežtosios linijos atstovai negu pats V. Putinas ir jų genetinė pagarba valdžiai neleistų jiems nušalinti savo Boso vien tik dėl niekingo karo Ukrainoje“, – rašo T. Nicholsas.

Pasak jo, jeigu V. Putiną nušalintų asmenys, dar griežtesni už jį patį, būtų įdomu sužinoti, kas jie, nes asmuo, „radikalesnis už V. Putiną“, prilygsta „psichopatui“.

DELFI primena, kad Rusijos prezidentas V. Putinas pirmadienį vėl pasirodė viešumoje po neįprastai ilgo, 10 dienų dingimo iš visuomenės akiračio, pakursčiusio gandus apie neva pašlijusią Kremliaus vadovo sveikatą ar netgi mirtį.

Internete sklandė įvairiausių fantastinių teorijų – pavyzdžiui, kad 62 metų Kremliaus vadovas mirė, buvo pašalintas iš valdžios arba išvyko į Šveicariją pas savo širdies draugę.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą, kuris neigė, kad V.Putinas vėl tapo tėvu, komentuodamas spėliones, kad buvusi olimpinė gimnastė Alina Kabajeva pagimdė Šveicarijoje. Kremlius jau ne kartą yra paneigęs gandus apie numanomus romantiškus ryšius tarp A.Kabajevos ir V.Putino, kuris praeitais metais oficialiai išsiskyrė su žmona.

„Putino darbotvarkė išties įtempta: vakar jis mirė, o šiandien tapo tėvu“, – šmaikštavo vienas „Twitter“ vartotojas.